Voorwoord nieuwsbrief december 2022

Zegt ’t voort: natuur is voorwaardelijk én waardevol

Het jaar 2022 is zowat voorbij. Voor ons een jaar met veel gezichten: een jubileumjaar, een turbulent jaar, een jaar met veel veranderingen in de samenleving en ook ‘in huis’.

23 december 2022

De waarden waar wij ons dagelijks hard voor maken staan nadrukkelijk in de spotlight. En vragen veel van ons maar zeker ook van u als lezer, als lid van onze achterban of belangstellende. Maar ook van onze ‘groene’ collega-organisaties en alle andere stakeholders waarmee we samenwerken in Limburg.

Er ligt werk, heel veel werk voor de komende jaren. NMF Limburg anticipeert daarop en is dan ook volop in beweging en ontwikkeling. Dat zie je ook aan onze ‘kerstkaart’ hieronder met zowel oude bekenden als nieuwe mensen. Een team waarmee we vol vertrouwen 2023 in gaan.

Dan toch nog even een inhoudelijke noot zo vlak voor kerst. Wetenschappers hebben berekend dat de Zuid-Limburgse natuur een waarde van 64 tot 74 miljard euro vertegenwoordigt. Natuurontwikkeling blijkt ‘by far’ de beste investering ooit. En dan hebben we het nog niet gehad over De Groote Peel, één van de laatste restanten van hoogveen of De Maasduinen met z’n unieke maasterrassen.

‘Bij investeringen in de openbare ruimte zou de natuur een volwaardige rol moeten krijgen’, zo bevelen de wetenschappers aan. Het gaat veel verder dan dat. Natuur is voorwaardelijk! En niet vanwege haar waarde in geld. Alle leven op aarde is onlosmakelijk verbonden en afhankelijk van de aanwezigheid van natuur. Zonder natuur is er simpelweg geen leven op aarde. Natuur zuivert lucht, bodem en water. Natuur houdt het klimaat in evenwicht. Natuur biedt voedsel, bescherming en zorgt voor welzijn. En hebben alle andere ‘bewoners’ van onze aarde niet net zoveel bestaansrecht als wij mensen?

Wil je een goede investering doen in 2023? Investeer dan in natuur! Dat is pas echt waardevol.

Een hele fijne tijd gewenst, samen met uw dierbaren, en een gezond en gelukkig 2023!

Mede namens het team,

Ton Hermanussen

Directeur

 

Je las zojuist het voorwoord dat hoort bij de nieuwsbrief van december 2022.

Bekijk nieuwsbrief