Wat gebeurt er toch met onze graften?
Wat gebeurt er toch met onze graften?
Als de nieuwe directeur van Natuur en Milieufederatie Limburg, maakt Pascale kennis met de diverse aangesloten organisaties. De afspraak op 17 juli uit de serie kennismakingen leidt deze keer naar de buurtschap Rott, bij Vijlen voor een wandelgesprek met Erfgoedvereniging Bond Heemschut over graften, biodiversiteit en unieke landschapselementen
18 juli 2024
Wandelen met Erfgoedvereniging Bond Heemschut langs de graften
Tijdens mijn tweede kennismakingsronde bracht ik een bezoek aan de buurtschap Rott, nabij Vijlen. Hier werd ik hartelijk ontvangen door een groot gezelschap van Bond Heemschut. Deze erfgoedvereniging zet zich in voor de bescherming van het 5-sterrenlandschap in Vaals, dat bedreigd wordt door diverse ontwikkelingen.
Herstel van graften en biodiversiteit
Onze wandeling begon langs verschillende graften, die mede dankzij de inspanningen van Bond Heemschut in ere zijn hersteld. Helaas worden deze graften vaak bespoten met bestrijdingsmiddelen, wat de biodiversiteit belemmert. Dit is zorgwekkend, aangezien vele unieke landschapselementen in Zuid-Limburg al verdwenen zijn en de resterende elementen vaak geen juridische bescherming genieten.
Deze elementen, zoals graften, heggen en hagen, zijn cruciaal voor de biodiversiteit en voorkomen water- en modderstromen. Bij een hoosbui overstromen de kikkerpoelen met modder waar de kikkers en hun larven proberen te overleven. En het zijn juist deze unieke landschapselementen die jaarlijks vele toeristen trekken naar de regio.
Waterbeheer in het Mechelderbeekdal
In het Mechelderbeekdal zijn de oplossingen voor waterveiligheid gezocht in technische eindoplossingen. Nature-based solutions, waarbij water hogerop in het landschap wordt vastgehouden, bieden echter veel meer voordelen. Dit benadrukt het belang van een geïntegreerde aanpak van waterbeheer in combinatie met natuurbehoud.
Wijngaarden en landschapsverandering
Onze route leidde ons langs een van de vele nieuwe wijngaarden, waaronder de grootste wijngaard van Nederland die nog verder wil uitbreiden. Het blijft verbazingwekkend dat teelten die afhankelijk zijn van bestrijdingsmiddelen en mest, zoals maïs, direct naast een Natura 2000-gebied mogen liggen.
De gemeente Vaals heeft, ondanks verzet van omwonenden en natuurliefhebbers, ingestemd met uitbreidingsplannen. Dit resulteert in het verdwijnen van landschapselementen en de opkomst van loodsen en bungalows, wat het landschap drastisch verandert.
Samen sterk voor natuur en milieu
De Natuur- en Milieufederatie Limburg bundelt de krachten met haar achterbanorganisaties om natuur, landschap en milieu een stem te geven en ongewenste ontwikkelingen te voorkomen. Het is van groot belang dat we gezamenlijk opkomen voor de bescherming van ons unieke landschap.
Foto’s van de wandeling
Lees verder
Meer informatie over Erfgoedvereniging Bond Heemschut kun je lezen op de Limburgse pagina van hun landelijke website en op LinkedIn.
Pascale Plusquin
Directeur
Bereikbaar: Ma t/m do