De Milieufederatie Limburg partner in het project Dubbel Duurzaam in Sittard-Geleen

20 november 2014

De Milieufederatie Limburg partner in het project Dubbel Duurzaam in Sittard-Geleen

De Milieufederatie is, samen met de gemeente en de stichting Huiszorg, het project Dubbel Duurzaam gestart in de gemeente Sittard-Geleen. Een project dat als doel heeft de woningeigenaren in Sittard-Geleen advies te geven op het gebied van energiebesparing en levensloopbestendigheid. Mensen moeten en willen immers langer in hun eigen woning blijven wonen.

Die woningen worden onderzocht – gescand – op de mogelijkheden voor energiebesparing én het toekomstbestendig maken. De gecombineerde Dubbel Duurzaam aanpak levert een energiezuinige en toekomstbestendige woning op.

Hoe werkt het?

“Alle woningeigenaren van Sittard-Geleen kunnen zich opgeven voor een scan van een zorgcoach of een energiecoach”, vertelt Jelle Vegt van Milieufederatie Limburg. “Of allebei natuurlijk. Voor slechts 35 euro per scan bezoeken zij de woning om de maatregelen en de kosten per situatie inzichtelijk te maken. De energiecoach let op energiebesparende maatregelen zoals isolatie, ventilatie, verwarming, spaarlampen en zonnepanelen. De zorgcoach kijkt hoe de bewoner langer zelfstandig kan leven en adviseert over kleine en grote woningaanpassingen. Van rookmelders, antislipmatten en handvaten in de badkamer tot bouwkundige oplossingen, zoals het vervangen van een bad door een makkelijke instapdouche. Zo krijgt de bewoner inzicht in een passend pakket aan maatregelen, waar eventueel geld voor kan worden geleend.” Dat advies wordt verwerkt in een helder rapport.

Scherp geprijsd

Dubbel Duurzaam helpt bij het bepalen én bij het betalen van de juiste aanpassingen. Doordat er projectmatig wordt gewerkt kan de deelnemer aan Dubbel Duurzaam profiteren van scherpe prijzen voor de werkzaamheden. De kleinere maatregelen, zoals spaarlampen, leidingisolatie of drempelhulpen, worden aangebracht door speciale energieteams. Het aanbrengen gebeurt gratis, de materialen worden met korting geleverd door een lokale bouwmarkt. Voor grotere werkzaamheden volgt, indien de bewoner dat wenst, een tweede bezoek van een Dubbel Duurzaam adviseur. Deze bouwkundig adviseur beoordeelt de behoefte en de situatie nog eens definitief en zorgt voor een offerte van lokale gekwalificeerde bedrijven. De adviseur begeleidt ook het offertetraject en is nauw betrokken bij de uitvoering, zodat er kwaliteit wordt geboden.

Mocht de deelnemer aan Dubbel Duurzaam geld willen lenen voor grotere duurzame woningaanpassingen op gebied van energie of zorg? De gemeente Sittard-Geleen stelt hiervoor 1 miljoen euro beschikbaar via een Duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Iedereen profiteert

“Het project Dubbel Duurzaam levert een win-winsituatie op voor het klimaat, de bewoners en de werkgelegenheid in de regio”, aldus gemeentelijk projectmanager Rogier Dieteren. Dubbel Duurzaam verlaagt zo voor veel mensen de drempel voor goed advies over de juiste maatregelen. Dat levert langere zelfstandigheid op, een lagere energierekening en meer wooncomfort. Ook de lokale aanbieders profiteren van het project en laten, in een leer-werktraject, een deel van het werk uitvoeren door werkzoekenden. De coaches worden ook gezocht onder werkzoekenden met een uitkering. Zij krijgen voor hun adviserend werk vooraf een opleiding en doen tijdens het project ervaring op, waar ze nadien op de arbeidsmarkt van kunnen profiteren. Zo is het project nóg meer dan dubbel duurzaam!

Bent u inwoner van Sittard-Geleen én woningeigenaar en wilt u een scan aanvragen? Kijk dan op www.sittard-geleen.nl/dubbelduurzaam

Dubbel Duurzaam is een project van de gemeente Sittard-Geleen en de Stichting Milieufederatie Limburg en de Stichting Huiszorg.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Rabobank Westelijke Mijnstreek en de provincie Limburg.

De Milieufederatie Limburg partner in het project Dubbel Duurzaam