Duistere tiende editie van de Nacht van de Nacht

4 november 2014

Duistere tiende editie van de Nacht van de Nacht

Zaterdag 25 oktober 2014 was het zover, de jubileumeditie van de Nacht van de Nacht. Voor de tiende keer vroegen diverse organisaties in Limburg en in heel Nederland aandacht voor het donker. Duizenden mensen namen deel van deze Nacht van de Nacht, georganiseerd door De Natuur- en Milieufederaties. In Limburg genoot jong en oud tijdens de langste nacht van het jaar van de meer dan 35 activiteiten die door de hele provincie werden georganiseerd.

De vrijwilligers bij al deze activiteiten vertelden de deelnemers, waaronder dit jaar ook weer veel kinderen, wat lichtvervuiling doet met het (nacht)ritme van dier en mens. Met de organisatie van de Nacht van de Nacht willen de Natuur en Milieufederaties immers de duisternis in Nederland terugkrijgen en onnodige lichthinder en energieverspilling tegengaan. Het doel – mensen bewust maken van de schade die de lichtvervuiling aanbrengt – is met deze Nacht van de Nacht een eerste stap.

In Meerssen werd op de Markt door de IVN groepen van Meerssen en Ulestraten aan de bijna 70 deelnemers uitgelegd waarom donker zo belangrijk is. Zeer enthousiaste reacties; men was verbaasd dat er zoveel te vertellen was over de openbare- en tuinverlichting. Weer- en Sterrenkundevereniging Galileo gaf bovendien uitleg over diezelfde verlichting die het sterren kijken zo verstoord. De groep ontdekte een larve van het vuurvliegje die heel even lag te schijnen in de berm.

En in Brunssum was, tot verbazing van de organisatie en deelnemers, een hemel vol sterren heel even zichtbaar. Een traktatie voor de deelnemers. Het IVN Brunssum en Onderbanken beloont ieder jaar een vrijwilliger, die mee organiseert, met een Nacht Beest-oorkonde en een presentje. En mooie manier om de vrijwilligers te bedanken. Na de wandeling kregen de deelnemers aan de tocht een kop soep, de reacties waren enthousiast. Het bezoekerscentrum Leudal had een tiental deelnemers die de bewolking gaandeweg zagen oplossen. Er kwam een prachtige sterrenhemel tevoorschijn. Een geslaagde activiteit met veel glimwormen.

In het Kasteelpark Born hadden de vrijwilligers van het park samen met het IVN Land van Swentibold-Born een avond georganiseerd met voor ieder wat wils. Amateur astronoom Henk Bril gaf een lezing over de sterren, planeten en het Noorderlicht. Daarna volgde een wandeling in het donker met nog een tocht door het Kasteelpark en warme chocolademelk als afsluiter.

Bij het IVN Maastricht, die samen met CNME de activiteit organiseerde, waren tientallen kinderen onder de deelnemers. Omdat men zonder lantaarns wandelde, werd het een spannende tocht met veel vuurvliegjes. De kinderen zagen overal oogjes in de struiken, heel spannend. Er werden tal van nachtdieren gespot, (bos)uilen, spitsmuizen, vleermuizen en diverse soorten vlinders, zelfs een zeldzame viervlakvlinder. En de groep zag even de poolster en Cassiopeia op deze spannende tocht.

Nederland en Limburg een beetje donkerder

Met ook nog veel gemeenten en bedrijven die verlichting van gebouwen doofden werd het een geslaagde tiende editie. Een succesvolle nacht die de deelnemers heeft laten genieten van het donker en daarmee Nederland en Limburg een beetje donkerder gemaakt heeft.

Voor een overzicht van alle Limburgse activiteiten van 2014: www.nachtvandenacht.nl

Duistere tiende editie van de Nacht van de Nacht