Europese subsidie voor vervanging openbare verlichting in Venlo

10 april 2014

Europese subsidie voor vervanging openbare verlichting in Venlo

De gemeente Venlo is afgelopen jaar gestart met de grootschalige vervanging van de openbare verlichting. Met de overgang naar LED-verlichting wordt 43% energie bespaard. Vanwege deze grootschalige energiebesparing en de CO²-reductie stelt het European Energy Efficiency Fund (EEEF) een subsidie van € 425.000,- beschikbaar. Venlo is daarmee de eerste Nederlandse ontvanger van de technische ondersteuning uit dit Europees fonds.

De komende jaren wordt de openbare verlichting in Venlo vervangen door energiezuinige en dimbare led-verlichting. In totaal worden 16.000 armaturen en ongeveer 3.000 lichtmasten vernieuwd. Wethouder Teeuwen (Openbare Werken) is blij met de plannen én trots op de samenwerking met het EEEF: “Met de overgang naar de nieuwe LED-verlichting realiseren we een substantiële energiebesparing. Openbare verlichting is binnen de gemeentelijke organisatie de grootste verbruiker van elektriciteit en de aanpak hiervan is daarom essentieel. Tegelijk verbeteren we de kwaliteit van de verlichting, waardoor ook de veiligheid op straat verbetert. Met de toekenning van deze subsidie is het nóg aantrekkelijker geworden om deze plannen voortvarend uit te voeren.”

Subsidie EEEF

De subsidie bedraagt € 425.000,- en wordt verleend door het European Energy Efficiency Fund (EEEF). Om aanspraak te kunnen maken op de technische ondersteuning dient de financiering van het project te worden afgesloten bij het fonds. Het EEEF financiert onder andere projecten die zich richten op openbare energiebesparing en schone energie. Het EEEF is opgezet door de Europese Commissie met als hoofdinvesteerders de European Investment Bank, Cassa Depositi en Prestiti en wordt beheerd door de Deutsche Bank. De subsidies worden toegekend in de 28 EU-lidstaten op gemeentelijk, lokaal en regionaal niveau.

Foto: Op donderdag 3 april werd de financieringsovereenkomst in Venlo ondertekend. V.l.n.r. op de foto: Lada Strelnikova, (Director Environmental and Social Capital – Deutsche Bank), Jos Teeuwen (Wethouder Openbare Werken – Gemeente Venlo) en Mannus Slomp (Afdelingshoofd Advies en Beheer – Gemeente Venlo).

Europese subsidie voor vervanging openbare verlichting in Venlo