Forumdiscussie na theatervoorstelling Mansholt in Heythuysen

16 juni 2015

Forumdiscussie na theatervoorstelling Mansholt in Heythuysen

Frank’s Farm, de geitenhouderij van Frank en Anita Brinkhaus in Heythuysen, is van 30 juli tot en met 2 augustus 2015 het decor van de bekroonde theatervoorstelling Mansholt: over een politicus op drift en een boer in nood. Na afloop van de voorstelling op vrijdag 31 juli zal een panel discussiëren over de schaalgrootte in de land- en tuinbouw. Directeur Hans Heijnen van de Natuur en Milieufederatie Limburg zal hieraan deelnemen.

De voorstelling gaat over Sicco Mansholt, eurocommissaris van landbouw. Hij staat aan de vooravond van zijn pensioen en neemt afstand van zijn eigen beleid, waarin schaalvergroting met het oog op meer voedselproductie centraal stond. Aangemoedigd door de 24-jarige stagiaire Petra Kelly, de latere oprichtster van de Grünen in Duitsland, klimt hij nog één keer op de barricades en wordt profeet van de nulgroei.

Een rigoureuze omslag die niet beperkt blijft tot zijn politieke denken. Want terwijl hij rondreist om te spreken over de uitputting van de aarde, begint hij een verhouding met Petra en probeert zich los te maken van zijn vrouw. Ondertussen voert Wietje Nanninga, een boerin in Drenthe, een verbeten strijd met haar vader over de toekomst van hun bedrijf. Het moordende groeitempo in de landbouw kunnen zij niet langer bijbenen. Verkoop van het familiebedrijf lijkt de enige uitweg. Maar vader Tjerk weigert en komt in opstand tegen het onontkoombare als hij wordt geconfronteerd met uitgerekend Mansholt, die zijn boerderij wil kopen om er na zijn pensioen te gaan wonen.

Zijn er grenzen aan de groei, kan de mens genoegen nemen met genoeg? Zijn boeren gevangenen van de wereldeconomie die hen dwingt te groeien om het hoofd boven water te kunnen houden? Moeten we ons voedsel wel laten afhangen van de grillen van de markt? Kan het ook anders en welke rol hebben daarin dan overheden, boeren, burgers en consumenten? Dat zijn nog steeds actuele vragen waar de dialoog zich op toespitst.

Mansholt is geschreven door Tjeerd Bischoff en wordt gespeeld door Helmert Woudenberg (Sicco Manholt), José Kuijpers, Paul Hoes, Trudi Klever en Stefanie van Leersum. De regie is in handen van Jeroen van den Berg. Het toneelstuk is gekozen tot één van de elf beste voorstellingen van 2014. Zodoende is het stuk ook geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2015 dat plaatsvindt van 3 tot en met 13 september.

Meer informatie over de theatervoorstelling vind je hier.

Frank’s Farm is te vinden via www.franksfarm.nl.

forumdiscussie na theatervoorstelling Mansholt in Heythuysen