Oproep aan gemeenten en bedrijven in Limburg om mee te doen aan de Nacht van de Nacht

17 oktober 2017

Oproep aan gemeenten en bedrijven in Limburg om mee te doen aan de Nacht van de Nacht

Op zaterdag 28 oktober organiseren de Natuur en Milieufederaties, waaronder de Natuur en Milieufederatie Limburg (NMF Limburg) samen met zo’n 300 andere organisaties de Nacht van de Nacht. Tijdens deze nacht worden door het hele land honderden activiteiten georganiseerd waarbij deelnemers de schoonheid van de nacht kunnen ervaren.

Afgelopen jaar doofden 178 gemeenten en bedrijven in Nederland verlichting tijdens de Nacht van de Nacht. 10 gemeenten doofden zelfs de openbare verlichting van straten of pleinen. In Limburg waren 6 gemeenten actief tijdens de Nacht van de Nacht en doofden een deel van de openbare verlichting, aanstraalverlichting van monumenten, kerken en gebouwen en verlichting van openbare gebouwen. Ook waren er een aantal bedrijven in Limburg die verlichting doofden.

Met 470 evenementen en 45.000 bezoekers boekte de Nacht van de Nacht vorig jaar een recordaantal activiteiten en deelnemers. Afgelopen jaar publiceerden we samen met de VNG aanbevelingen voor duurzaam verlichten voor gemeenten. We roepen alle gemeenten in Nederland op om verlichting van monumenten en gebouwen tijdens de Nacht van de Nacht te doven en om aan de slag te gaan met de aanbevelingen. Tientallen gemeenten brengen de aanbevelingen al in de praktijk. De aanbevelingen zijn terug te vinden op de website van de NMF Limburg www.nmflimburg.nl onder het kopje publicaties.

Waar is het nog donker?

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is bijna nergens meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een prachtige sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van (nacht-)dieren en mensen verstoord. Veel aanlichting van gebouwen, reclameverlichting langs wegen en wegverlichting brandt de hele nacht door terwijl er nauwelijks iemand langs komt. Met nieuwe led-technieken kun je wegverlichting dimmen of juist aanzetten als er verkeer langs komt. Met nieuwe technologie kunnen gemeenten veel energie en geld besparen en onnodige lichthinder voorkomen. Maak samen met ons en de meer dan 300 organisaties die activiteiten organiseren de Nacht van de Nacht 2017 een succes!

Doof de verlichting in uw gemeente en geef dit door www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij. Als gemeente kunt u ook de bedrijven in uw gemeente oproepen om mee te doen.

Meer informatie? Op onze website www.nachtvandenacht.nl vindt u meer informatie, voorbeelden, successen en kunt u de aanmeldingen bekijken op de kaart.

Oproep aan gemeente en bedrijven in Limburg om mee te doen aan de Nacht van de Nacht
Foto: Maurice Hertog