Grensoverschrijdende Big Jump voor schoon water

6 juli 2015

Grensoverschrijdende Big Jump voor schoon water

De Big Jump 2015 vindt plaats op zondag 12 juli op een locatie waar België en Nederland samenkomen, namelijk aan de Maas in Roosteren nabij de Pater Sangersbrug (tegenover het centrum van Maaseik). Het programma start om 14.00 uur met tal van activiteiten en informatiestands voor kinderen en volwassenen. De Big Jump is een evenement dat het brede publiek betrekt bij het belang van schoon water. Onder toeziend oog van de gedeputeerde Daan Prevoo springen zoveel mogelijk mensen in de Maas.

Elk jaar springen op de tweede zondag in juli, klokslag 15.00 uur, tienduizenden mensen op tientallen plaatsen in heel Europa massaal in het water: de Big Jump. De Natuur Milieufederatie Limburg organiseert de Big Jump dit jaar grensoverschrijdend in samenwerking met diverse partners. Van Vlaamse zijde zijn dit: het Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de Stad Maaseik. De Nederlandse partners zijn: Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting VVV Zuid-Limburg, ARK Natuurontwikkeling, Rijkswaterstaat, IVN, Consortium Grensmaas en de gemeente Echt-Susteren. Langs de oever van de Maas in Roosteren nabij de Pater Sangersbrug willen deze organisaties door een ‘ludieke sprong’ in het water aandacht vragen bij pers, publiek en overheid voor een ‘gezonde’ en schone Maas.

Een schone Maas wil zeggen: Maaswater van goede kwaliteit voor mens en milieu; zonder bestrijdingsmiddelen, hormoonstoffen en microplastics, én Maasoevers die vrij zijn van zwerf- en drijfvuil. Juist op deze plek waar de Maas Nederland en België samenbrengt willen we het Europese beleid voor schone beken, rivieren en onze Noordzee ondersteunen met deze gezellige familiehappening. Hoe de toestand van het water in de Maas, de beken en het grondwater op dit moment is en welke maatregelen worden genomen om uitvoering te geven aan het Europees beleid kun je inzien op: waterkwaliteitsportaal.nl

De symbolische ‘sprong’ zelf is om klokslag 15.00 uur. Voor één keer kunnen we hier – onder deskundige begeleiding van brandweer en hulpverleners – in de Maas springen. Gebruik bij de sprong waterschoenen of slippers! De Big Jump is zeker niet bedoeld om het zwemmen in de Maas te promoten. Over de zwemlocaties waar gezwommen mag worden, is die middag volop informatie verkrijgbaar. Wil je nu al weten waar je veilig kunt zwemmen, kijk dan op de website www.zwemwater.nl.

De Big Jump wordt financieel ondersteund door de Provincie Limburg, Consortium Grensmaas, Stad Maaseik, Gemeente Echt-Susteren en door de deelnemende partners.

Activiteiten voor kinderen:
Opblaasbare stormbaan, opblaasbare glijbaan, waterbeestjes vangen, varen in een kano, memoryspel, prijsvraag, modderbad, zaadbommen maken en gooien, stenen zoeken in de grindbank van de Maas en nog veel meer.

Er zijn informatiestands aanwezig van:Natuur en Milieufederatie Limburg, IVN, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, VVV Zuid Limburg, ARK, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Kajakclub, Consortium Grensmaas en Thijs Wetemans van de ‘plastic Madonna’.

Drinken is verkrijgbaar op het terrein. De Sambaband zorgt voor de muzikale omlijsting van het evenement.

Grensoverschrijdende Big Jump voor schoon water