Handleiding en tips voor gebruik app Tijdreizen in Limburg (TRINL)

26 oktober 2015

Handleiding en tips voor gebruik app Tijdreizen in Limburg (TRINL)

De app Tijdreizen in Limburg (TRINL) van de Natuur en Milieufederatie Limburg kun je gratis downloaden in de App store (Apple) en Play Store (Android). Gebruikers van de app kunnen reizen door de tijd; de app geeft namelijk een bijzondere kijk op het gebruik van de ruimte en de ontwikkeling van het Limburgse landschap door de eeuwen heen.

Na het opstarten van de app verschijnen standaard de Open Street Map (huidige landkaart van de provincie Limburg) en het snelmenu (links) in het beeldscherm.

Navigeer door de app met:

  • hoofdmenu (linksboven). Hier vind je de handleiding, de disclaimer en algemene informatie over de app.
  • snelmenu (rechtsboven). Het snelmenu biedt je de mogelijkheid om snel door de kaarten te bladeren, in- en uit te zoomen, de oriëntatieroos uit en aan te zetten, etc.
  • opties (rechtsboven). Met de opties kun je de verschillende kaarten en lagen aan- en uitzetten. Vink de kaarten of lagen aan om ze zichtbaar te maken. Gebruik het schuifje om de transparantie van de kaarten aan te passen. Onder de informatiebuttons vind je achtergrondinformatie over de kaarten en lagen.
  • zoekscherm voor Nederlandse adressen (rechtsboven).
  • oriëntatieroos (midden beeldscherm). De oriëntatie geeft – door gebruikmaking van GPS – de huidige locatie aan. Hiervoor gelden de coördinaten als aangegeven in de statusbalk (linksonder). Je kunt de oriëntatieroos aan- en uitzetten in het snelmenu.
  • zoomlevel (linksonder). Binnen de app kun je met het plus- en minteken (in het snelmenu) inzoomen en uitzoomen van niveaulevel 8 tot en met 15. Let op: de kaart uit 1700 is beschikbaar tot en met level 12.

Tips

Om de performance van de app te optimaliseren en te voorkomen dat de app traag wordt tijdens het gebruik, kun je het beste de kaart(en) cachen. Wat houdt dat cachen in? Laad met wifi alvast de kaart(en) in die je wilt gebruiken voordat je naar buiten gaat. De kaarten worden dan opgeslagen in het geheugen van je mobiele apparaat. Hierdoor hoeft de app dit op locatie niet meer te doen (3G en 4G zijn immers trager en/of duurder).

Tranchotkaarten (1800)

Om gebruik te kunnen maken van de Tranchotkaarten (1800) moet je je eenmalig registreren. Daarna kun je deze kaart onbeperkt gebruiken.

Twitter-helpdesk

Kom je er niet helemaal uit? Kijk dan ook eens naar de (virtuele) handleiding in de app zelf. Of stel je vraag op Twitter @TRINLimburg

Download de (gratis) app in de:

Google Play Store

Apple App Store

Handleiding en tips voor gebruik app Tijdreizen in Limburg