Iedere tuin telt, tel je ook mee?

Iedere tuin telt

In Nederland zijn 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan dertig keer zo groot is als Het Nationale Park De Meinweg. Samen vormen onze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland: Nationaal Park Alle Tuinen! En dat maakt iedere tuinbezitter tot natuurbeheerder. Hoe staat het met de soortenrijkdom in onze eigen achtertuinen? Doe mee en tel de soorten in je eigen tuin!

8 juli 2024

Iedere tuin telt

In het nieuwe, allergrootste natuurpark van Nederland: het ‘Nationaal Park Alle Tuinen’.

In de maand juli gaat het NTR-wetenschapsprogramma Focus mensen inspireren een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit in Nederland. Dat doen ze met vier afleveringen in de Podcast Focus gepresenteerd door Lara Billie Rense. Samen met het publiek gaat ze op onderzoek uit in dit gloednieuwe Nationaal Park: lukt het om 5.000 verschillende soorten wilde planten en dieren te tellen in de maand juli? In samenwerking met het Kadaster en de gratis app ObsIdentify  van Waarneming.nl gaat Focus de uitdaging aan met een BioBlitz, een officiële telling.

Met simpele ingrepen kun je in eigen tuin de biodiversiteit vergroten

Aanleiding voor het project is de documentaire My Garden of a Thousand Bees. De Britse wildlife filmmaker Martin Dohrn besloot tijdens de lockdown in coronatijd zijn apparatuur te gebruiken om het leven van de bijen in zijn achtertuin vast te leggen. Nu had hij eindelijk de tijd om in te zoomen op het insectenleven in eigen tuin. Hij legde meer dan zestig soorten vast en kon zelfs bijen op individueel niveau ‘portretteren’.

Niets doen

In de serie van vier afleveringen in Podcast Focus, met onder meer documentairemaker Martin Dohrn, is te horen hoe je zo’n groen walhalla kunt creëren. De biodiversiteit staat onder druk. En het is dan goed te weten dat je met simpele ingrepen in eigen tuin – maar ook op eigen balkon – heel veel wilde planten en dieren uit kunt nodigen. Met wetenschappers, tuinexperts en microparkbeheerders verkennen we de verborgen rijkdom in de kleine hoeken van ons nieuwe Nationaal Park. Hoe hebben ze deze natuurhaven gecreëerd? Wat heeft het diverse leven nodig, wat zijn de do’s en de don’ts? Vaak is het een kwestie van iets niet doen.

De grootste soortentelling ooit in Nederland

Ook het Kadaster vindt onze soortenrijkdom belangrijk en werkt graag mee aan het uitroepen van dit grootste natuurpark van Nederland. Zij zetten met hun GIS-data Nationaal Park Alle Tuinen letterlijk op de kaart. Samen met Waarneming.nl en hun app Obsidentify gaan we de uitdaging aan: Lukt het om samen 5.000 verschillende soorten wilde planten en dieren waar te nemen gedurende een maand?

Atalanta vlinder op koninginnekruid

Meer weten

  • De podcast Iedere tuin telt! is te beluisteren in Podcast Focus via de gratis NPO Luister-app en andere podcastplatforms. Verslaggeving: Erik den Boer, Omar Diab en Marloes van de Wakker. Host: Lara Billie Rense
  • De documentaire My Garden of a Thousand Bees is op woensdag 7 augustus, 20.35 uur te zien op NPO 2 en daarna een week lang op NPO Start, en 9 maanden op NPO Plus.
  • Mátyás Bittenbinder beantwoordt op YouTube en Instagram @ntrwetenschap de meest gestelde vragen over het leven in je tuin vanaf 3 juli
  • De BioBlitz in Nationaal Park Alle Tuinen is te vinden op waarneming.nl
  • Alle links en info en hoe het staat met de telling is te zien op ntr.nl/iederetuintelt