Landelijke delegatie bezoekt Natuurkracht

21 mei 2024

Landelijke delegatie bezoekt Natuurkracht

Op 17 mei verwelkomden we een delegatie van de landelijke Natuur en Milieufederaties en medewerkers van de Groene11 om kennis te maken met het project Natuurkracht. Na een korte introductie op kantoor, uiteraard vergezeld van koffie met vlaai, vertrokken we richting Schin op Geul. Hoe verder we naar het zuiden reden, hoe donkerder de lucht werd en hoe heviger de regen. Desondanks lieten we ons niet ontmoedigen. Na een tussenstop bij Kasteel Schaloen trokken we onze regenjassen aan en gewapend met paraplu’s begonnen we aan een verkennende wandeling.

 

De effecten van het extreem natte weer op het landschap

Excursie met NatuurkrachtOnder begeleiding van de enthousiaste Natuurkracht vrijwilligers Mireille van Ginneken en Machtelt Verheij gingen we op pad. De weersomstandigheden konden niet beter illustreren waar het project om draait: wateroverlast in het Geul- en Gulpdal. Al na vijf minuten zagen we de waterstroom van de helling komen en werden de effecten van erosie en bodemverandering zichtbaar. Mireille vertelde ons dat de uitgesleten paden er enkele weken geleden nog niet waren. Als vrijwilligers en deelnemers van de Natuurkracht ‘Doe Maand’ in november 2023 kenden ze het gebied door en door. Ze toonden ons waar ze hadden gewerkt om het water af te leiden naar het naastgelegen dal, wat duidelijk minder wateroverlast veroorzaakte. Ook in het dal zelf waren ze actief geweest door een takkenril aan te leggen om het water daar vertraagde.

 

Groene takkenril

De natuurlijke oplossingen gaan perfect op in de omgeving. Machtelt wees ons op de plek waar de takkenril lag, inmiddels volledig omgeven door groen en nauwelijks nog zichtbaar. Iedereen was onder de indruk van zowel de omstandigheden als de oplossingen en het enthousiasme dat Natuurkracht bij zijn vrijwilligers losmaakt.

Na de lange dag keert de landelijke delegatie geïnspireerd naar huis om de voorbeelden te volgen en in hun eigen provincie toe te passen. Het was een zeer geslaagd bezoek en het regenachtig weer illustreerde het belang van oplossingen voor water in het landschap.