Lânger Toês wint prijs voor beste Circulaire Burgerinitiatief van Limburg

Lânger Toês wint prijs voor beste Circulaire Burgerinitiatief van Limburg

Vandaag mochten wij in Limburg de felbegeerde Kringlogo-prijs uitreiken aan het meest circulaire burgerinitiatief van 2024: Lânger Toês! Tijdens de Week van de Circulaire economie zetten wij op deze manier een inspirerend burgerinitiatief feestelijk in het zonnetje.

14 maart 2024

Lânger Toês ontving een mooie wisseltrofee, gemaakt van resthout, als symbool voor hun toewijding aan de circulaire samenleving. Bovendien mogen ze een jaar lang het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo dragen, als erkenning van hun voorbeeldrol in een circulaire samenleving.

Een circulaire samenleving in Limburg
In Limburg zijn steeds meer circulaire burgerinitiatieven te vinden. Een mooie beweging; samen circulair leven en werken is een belangrijke stap naar een duurzame aarde. Daarom zetten wij ieder jaar een vooruitstrevend burgerinitiatief in de schijnwerpers. Initiatieven konden zich opgeven voor de prijs, waarna een vakjury het meest indrukwekkende initiatief tot winnaar uit heeft geroepen.

Onder de elf genomineerden voor de burgerinitiatievenprijs waren inspirerende initiatieven te vinden. Denk aan de Groene Transformator in Roermond, dé plek waar je inspiratie en kennis opdoet om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid binnen je eigen leven, Stichting Samen Delen uit Heerlen die zich al ruim 25 jaar inzet voor hergebruik van spullen/meubels én de eerste Zadenbibliotheek van Limburg die door delen te stimuleren een plus voor biodiversiteit weet te realiseren. Een mooie verzameling van initiatieven die Limburg dichterbij een circulaire samenleving brengen.

Desalniettemin viel Lânger Toês in Limburg extra op in de ogen van de jury. Het initiatief combineert de krachten van de gemeente Nederweert, WoonIk en de klussendienst van het Repair Café. Samen hebben zij een hulpmiddelendepot opgezet onder de naam ‘Lânger Toês’, met als doel mensen te voorzien van de juiste hulpmiddelen, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen.

“Dit initiatief verdient lof vanwege de vrijwilligers die een onmisbare rol spelen in het bevorderen van circulariteit, en daarmee direct ook sociale impact maken. Door hulpmiddelen op te halen en te renoveren bij andere (oud)bewoners, en te implementeren bij andere huishoudens ondersteunen zij ouderen om langer thuis te wonen. De samenwerking met instanties zoals de gemeente en woningverenigingen onderstreept de effectiviteit en de impact van dit initiatief.” licht de jury toe.

Wij zijn trots op hun toewijding aan een circulaire samenleving en hun rol als voorbeeld voor anderen.

Een inspirerende winnaar
”We zijn ontzettend trots op wat we met ons kleine team van vrijwilligers hebben bereikt. Mensen weten ons te vinden wanneer ze ongebruikte hulpmiddelen in huis hebben die ze niet langer nodig hebben, zoals wc-verhogers, bedden en rolstoelen. Alleen vorige week hebben we bijna €6000,- aan spullen gedoneerd gekregen en opgehaald, spullen die anders op zolder zouden belanden of misschien zelfs weggegooid zouden worden. De spullen die we binnenkrijgen worden altijd gecontroleerd en indien nodig gerepareerd, voordat ze via ons netwerk weer ingezet worden bij mensen die ze echt nodig hebben.”

”Om meer mensen te kunnen ondersteunen zijn we op dit moment op zoek naar extra vrijwilligers, met name voor coördinatietaken zoals het beantwoorden van e-mails en telefoontjes, maar ook voor hulp bij het ophalen en repareren van spullen. Gelukkig weten steeds meer mensen ons te vinden, maar met ons kleine team is het een uitdaging om alles te regelen naast ons reguliere werk. Met meer hulp van nieuwe vrijwilligers kunnen we nog meer mensen helpen om langer thuis te blijven wonen.” voegt initiatiefnemer Bér Mertens toe.

Iedereen die interesse heeft om zich in te zetten voor Lânger Toês kan contact opnemen met coördinator Bér Mertens via telefoonnummer 06 – 105 159 35.

Lânger Toês maakt het verschil
Het winnen van het Kringlogo en de erkenning als beste circulaire burgerinitiatief van Limburg zal Lânger Toês helpen anderen te inspireren en aan te moedigen om ook circulaire initiatieven te ontplooien. Als Natuur en Milieufederatie Limburg geloven we in de kracht van burgerinitiatieven om positieve verandering teweeg te brengen. Lânger Toês is een voorbeeld van hoe individuen een verschil kunnen maken en bijdragen aan een duurzamere toekomst voor Limburg en daarbuiten.

Burgers in de circulaire samenleving
De omslag naar een circulaire economie vraagt om een actieve deelname van burgers. Het is een beweging die gedreven wordt door mensen die niet wachten op verandering, maar deze zelf tot stand brengen. Gelukkig telt Limburg l vele van deze circulaire burgers, waarvan sommigen hun eigen burgerinitiatieven hebben opgezet. Met behulp van bijvoorbeeld het Servicepunt Circulair kunnen consumenten en ondernemers ook de stap zetten binnen deze circulaire beweging.

Meer info? Neem contact op met Willeke

Profiel Willeke Segers

Willeke Segers

Adviseur Energie & Circulariteit

Bereikbaar: Ma t/m do