Nacht van de Nacht 2022: Laat het donker donker

5 september 2022

Elk jaar vraagt de Natuur en Milieufederatie Limburg samen met de Natuur en Milieufederaties en onze lokale natuur- en milieuorganisaties aandacht voor het behoud van duisternis. Dat doen we traditiegetrouw met heel veel mooie activiteiten op de avond waarop we de klok verzetten.

Tijdens de Nacht van de Nacht beleef je hoe mooi en donker de nacht kan zijn. Zo zijn er door het hele land honderden activiteiten, waarbij je als deelnemer de schoonheid van de nacht kan ervaren. Van een interactieve workshop tot lezingen, en van nachtelijke vaartocht tot sterrenkijken bij de sterrenwacht.

Kijk voor meer informatie (ook wat jij, jouw bedrijf of gemeente kan doen) en activiteiten op de site van Nacht van de Nacht. Ook kun je je hier aanmelden als je zelf iets wilt organiseren.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. In de grotere steden kan men nauwelijks nog de sterren zien. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig branden.

Lichtvervuiling door nachtelijke verlichting met kunstlicht kost veel geld en energie, maar verstoort ook het bioritme van dieren en planten. Daarom vraagt de Natuur en Milieufederatie samen met de andere Natuur en Milieufederaties aandacht voor lichtvervuiling en energieverspilling.

Limburgs evenement uitgelicht

Op zaterdagavond om 19:30 organiseren we samen met ons jongerenplatform De Groene Toekomst, De Omwentelaars en De Groene Transformator een event waarin we het donker het donker laten en je kunt (her)ontdekken hoe mooi de nacht is. Tijdens deze avond kun je jouw zintuigen en denkwijzen op een andere manier laten prikkelen.

Speciaal voor deze avond zal de Limburgse schrijfster Puck Füsers een kort verhaal over het donker schrijven. Tijdens de avond zal ze dit persoonlijk voordragen. Aansluitend gaan we het donker beleven en ervaren tijdens een wandeling van ongeveer 5 kilometer door natuur en stad. Terug op locatie wordt de landelijke campagne van Nacht van de Nacht tegen lichtvervuiling voor de komende winter onthuld, wordt er stil gestaan bij persoonlijke impact en is er tijd om samen onder het genot van een drankje de nacht af te sluiten. Trek je zelf een warme trui aan? De wandeling gaat ook door bij regenachtig weer.

Wanneer: zaterdagavond 29 oktober 19:30 – 22:00 (inloop vanaf 19:00)
Locatie: Weerstand, Bredeweg 10, Roermond (bij Pop-Up De Groene Transformator)
Kosten: gratis, vrijwillige donatie is welkom
Let op: Het aantal plaatsen is beperkt.

Meld je hier aan

 

Door heel Limburg worden er diverse evenementen georganiseerd. Meer weten? Ga snel naar de website van de Nacht van de Nacht en kijk welke events er bij jou in de buurt te vinden zijn.