NMF Limburg ondertekent actieplan Ruimte voor Levende Rivieren

23 maart 2023

NMF Limburg ondertekent actieplan Ruimte voor Levende Rivieren

Projecten als Grensmaas en Maaspark Ooijen-Wanssum laten zien dat het voorkomen van wateroverlast uitstekend samengaat met natuurontwikkeling, rivierveiligheid en waterberging en buffering. Door in het rivierenbeleid te kiezen voor dit soort robuuste, natuurlijke oplossingen komen de natuurdoelen dichterbij, houden we onze voeten droog en kunnen we genieten van een prachtige levende rivier. Daarom ondertekenden wij het actieplan Ruimte voor Levende Rivieren dat vandaag is gelanceerd door WWF en Ark Rewilding Nederland.

Waarom een actieplan?

De overheid is bezig met een herziening van het rivierbeleid in Nederland en komt eind dit jaar met het plan Integraal Rivier Management (IRM). Hoewel in het verleden vaak werd gekozen voor technische innovatie en ingrijpende aanpassingen in de omgeving, ligt er nu een enorme kans om te kiezen voor een natuurinclusieve aanpak. En dat is hard nodig, want de beleidsdoelen van Natura 2000 en KRW zijn nog niet behaald. Met het actieplan willen we de overheid bewust maken van de voordelen van natuurlijke oplossingen. Met concrete voorbeelden laten we zien dat er een volwaardig alternatief is voor de oude, ingrijpende aanpak met hoge bouw- en onderhoudskosten.

Natuurlijke herinrichting als bewezen oplossing

In recent ontwikkelende gebieden zoals Maaspark Ooijen-Wanssum en de Grensmaas heeft de rivier weer echt de ruimte gekregen. Deze gebieden fungeren als een natuurlijke buffer die de omliggende dorpen en steden bij wateroverlast, zoals in de zomer van 2021, beschermt. Daarnaast werken ze als een spons die water absorbeert en ook weer afgeeft in droge perioden. De biodiversiteit in deze riviergebieden floreert en er ontstaat tevens ruimte voor recreatie. Natuurlijke herinrichting komt zelfs de bevaarbaarheid van het rivierenstelstel ten goede. Een win-win situatie.

NMF Limburg steunt het actieplan omdat het aansluit bij onze visie op waterbeheer en ook bij een aantal andere projecten, zoals Natuurkracht. Daarnaast geeft het actieplan ruimte aan de natuur. Ruimte die hard nodig is om de doelstellingen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied te halen, waar grote opgaven liggen voor natuurherstel.

Download het actieplan

 

Bekijk ook Ruimte voor Levende rivieren als online infographic.

Foto: Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum door Paul Poels

 

 

Wil je reageren? Neem contact op met Ruben

Profiel Ruben Vleeschouwers

Ruben Vleeschouwers

Adviseur Water & Milieu

Bereikbaar: Ma t/m do