Ook in Roermond initiatief om te komen tot Herenboerderij

8 februari 2021

Ook in Roermond initiatief om te komen tot Herenboerderij

In navolging van Weert, is ook in Roermond een initiatief gestart om een Herenboerderij op te richten. Daarnaast is op de kaart van Herenboeren te zien dat in heel Limburg enkele tientallen geïnteresseerden zijn voor het starten van een Herenboerderij. Maar wat is een Herenboerderij precies?

Herenboeren

Herenboerderij

Een Herenboerderij is een kleinschalig, gemengd bedrijf opgericht door een coöperatie van consumenten die grip willen krijgen op hun eigen eten. Ze vormen uit hun midden zelf het bestuur en beslissen wat voor groenten, fruit en vlees geproduceerd worden. Gezamenlijk nemen ze een boer in loondienst die de dagelijkse leiding op de boerderij heeft en op een duurzame en professionele wijze voedsel produceert voor de leden. De leden nemen wekelijks, tegen betaling van een vast bedrag per persoon, vers voedsel af van hun eigen boerderij. Het doel van Herenboeren is het bereikbaar maken van smaakvol, gezond, veilig, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen.

Wat is er nodig?

Voor de opzet van een Herenboerderij zijn tussen de 150 tot 200 deelnemende huishoudens nodig, die door een betaling van 2000 euro (eenpersoonshuishoudens betalen 1000 euro) aandeelhouder van de boerderij worden. Dat zijn een- en tweepersoonshuishoudens en gezinnen met kinderen met totaal ongeveer 500 “monden”. Op dit moment zijn er al zo’n 40 huishoudens die een intentieverklaring tot deelname hebben ondertekend. Dat betekent dat de eerste concrete stappen om te komen tot een Herenboerderij in Roermond zijn gezet. En er is ook al zicht op een geschikte locatie voor de boerderij.

Informatieavonden

De initiatiefnemers in Roermond organiseren de komende tijd maandelijks, digitale informatieavonden. De eerstvolgende informatieavonden staan gepland op 25 februari en 8 maart 2021, aanvang 20.00 uur. Heb je belangstelling? Meld je dan aan via herenboeren.roermond@gmail.com

Logo Herenboeren