Stemmen met je neus in de Peel

5 maart 2018

Stemmen met je neus in de Peel

Woensdag 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen en kunnen we met onze stem invloed uitoefenen op lokaal beleid. Stemmen doe je met je hoofd en je hart, maar op sommige plekken kan je neus ook helpen. In de Noord-Limburgse Peelgemeenten bijvoorbeeld, waar veel inwoners last hebben van een penetrante geur afkomstig van veehouderijbedrijven.

Bekijk deze video via: https://www.youtube.com/watch?v=RlGAhp0s4NQ&t=5s

In gemeenten als Weert, Nederweert, Leudal, Peel en Maas, Horst aan de Maas en Venray is de stank aanzienlijk, vaak meer dan 20 odeureenheden. Al in 2014 heeft de NMF Limburg de geuroverlast in beeld gebracht in de vorm van een geurkaart. Binnen onze app TRINL (Tijdreizen in Limburg) kan deze kaart worden gebruikt om zelf te navigeren op geursporen. In bovenstaande video maken we een ritje door de Peelgemeenten en laten we tegelijkertijd zien waar we ons bevinden op de geurkaart. De camerabeelden en de marker op de kaart lopen synchroon.

In de video is duidelijk zichtbaar hoezeer het mooie Peelgebied gebukt gaat onder geuroverlast. NMF Limburg streeft naar een maximale (achtergrond)geurbelasting van 10 odeureenheden. We hopen dat de nieuwgekozen gemeenteraadsleden in de Peelgemeenten hier echt werk van gaan maken. Bijvoorbeeld door het aanscherpen van gemeentelijke geurzoneringen.

Zelf ook een keer op pad met TRINL?

Download de app gratis via Play Store: http://tinyurl.com/qbp5x7v of App Store: http://tinyurl.com/nquoqbt

Stemmen met je neus in de peel