Terugblik Ontmoetingsdag 2023

15 november 2023

Terugblik Ontmoetingsdag 2023

Op vrijdag 10 november 2023 mochten we ruim 60 deelnemers verwelkomen op onze Ontmoetingsdag die we jaarlijks organiseren voor leden van aangesloten organisaties en donateurs. Vanuit PITground in Sittard doken we dieper in het thema ‘Leefomgeving van de Toekomst 2040’.

Gezond groen in verbinding

Diverse sprekers lieten hun licht schijnen op hoe die toekomstige leefomgeving kan bijdragen aan het welzijn van mens en dier. Zo benadrukte wetenschapper Eric Hermans dat meer groen in de woonomgeving stress vermindert en de kans op veelvoorkomende ziekten zoals kanker en hartinfarcten verkleint (tot wel 30%). Stadsecoloog Renata Bruinsma pleitte voor de kracht van ecologische verbindingen zoals geveltuinen, kruidenrijke bermen, stadsparken en buurttuinen. Deze dragen niet alleen bij aan meer biodiversiteit en een klimaatbestendige stad, maar brengen ook de bewoners samen die het groen in hun buurt aanleggen en verzorgen. Ralf Keulen van waterschap Limburg sprak over watermanagement in de wijk en welke maatregelen je zelf kunt nemen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen. Oplossingen als wadi’s, grindkuilen en infiltratiekratten passeerden de revue.

Workshop Wijk van de Toekomst

Na de lunch werden de deelnemers uitgedaagd om samen de wijk van de toekomst vorm te geven. Tijdens een workshop door Tuinen van Zuid moesten aan vier zandtafels verschillende casussen uit de praktijk worden opgelost. Denk aan conflicterende belangen, nieuwbouw in het groen en groenblauwe verbindingen, etc. Kortom, het gevecht om de ruimte, maar dan op zandbakniveau.
Met een gezellige netwerkborrel sloten we de Ontmoetingsdag 2023 af.

Bekijk hieronder een korte videocompilatie van de workshop en een selectie foto’s.

 

Wil je reageren? Neem contact op met Willeke

Profiel Willeke Segers

Willeke Segers

Adviseur Energie & Circulariteit

Bereikbaar: Ma t/m do