Voetafdruk van Nederland moet kleiner

22 januari 2019

Op dinsdag 22 januari is mede namens de Natuur en Milieufederaties een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer waarin wordt voorgesteld om niet alleen op klimaatgebied forse stappen te zetten, maar om ook de mondiale ecologische voetafdruk in Nederland drastisch te verkleinen.

Petitie
De petitie is een initiatief van het Platform Duurzame en Solidaire Economie, dat al vele jaren strijdt voor meer en betere welvaartsindicatoren in een dashboard. Met de Monitor Brede Welvaart, die in 2018 voor het eerst uitkwam, is dat dashboard er gekomen.

Onrechtvaardig groot
De nieuwe monitor laat zien dat Nederland door de welvaart beslag legt op een onrechtvaardig groot deel van de gebruiksruimte op de wereld. Rond de jaren zeventig passeerde de mensheid de ‘duurzaamheidsbarrière’ van de Aarde. Er werd meer geconsumeerd dan de Aarde kan bij kan houden.

Knelpunten snel oplossen
Op vele fronten doemen de knelpunten op en haast is geboden om onze en de mondiale samenleving nog enigszins een veilige toekomst te bieden. Verkleining van onze mondiale voetafdruk is noodzakelijk, voor nu en voor vele generaties na ons. Daarom dringen de organisaties er met deze petitie bij het kabinet op aan een beleidsplan op te stellen en maatregelen te ontwikkelen om onze ecologische voetafdruk in 10 jaar drastisch te verkleinen.

Je eigen voetafdruk
De Natuur en Milieufederaties hebben de Voetafdrukscan ontwikkeld, waarmee je kunt zien hoeveel Aarde jij nodig hebt. Wil je jouw voetafdruk meten? Ga naar https://limburg.voetafdrukscan.eu/

De petitie is ondertekend door 31 organisaties. De organisaties zijn actief voor natuur en milieu, nieuwe economie, ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten, zoals de Natuur en Milieufederaties, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten en Our New Economy, Oxfam Novib en de Liga voor de Rechten van de Mens, IVN en Ware Winst Brabant, Both Ends en Greenpeace. Ook de FNV heeft de petitie ondertekend. Samen vertegenwoordigen deze organisaties ruim 2.900.000 leden en donateurs.

Voetafdruk van Nederland moet kleiner

Tags: