Winnende foto fotowedstrijd Nacht van de Nacht

21 juli 2023

Winnende foto fotowedstrijd Nacht van de Nacht

In het laatste weekend van oktober vindt ook dit jaar weer de Nacht van de Nacht plaats: een landelijk evenement waarbij er aandacht wordt gevraagd voor lichtvervuiling. Maar niet alleen in de donkere maanden hebben mens en dier last van kunstlicht, het hele jaar door is lichtvervuiling een thema dat onze aandacht vraagt. Daarom hebben we onlangs een fotowedstrijd gehouden met aan de deelnemers de opdracht om lichtvervuiling in Limburg in beeld te brengen

Winnaar

We zijn erg blij met alle ingezonden foto’s en reacties. De wedstrijd heeft verschillende mooie, maar vooral ook accurate foto’s van lichtvervuiling opgeleverd, waarvoor dank! Uiteindelijk is onderstaande foto uit de wedstrijd naar voren gekomen als winnaar, gefeliciteerd Erik Nevels!

Op de foto zien we de oude televisietoren van Roermond, die net boven de haven in Herten uitsteekt. Zowel een gedeelte van de haven, als de toren is verlicht.

In gesprek met Toren7

In de televisietoren zit tegenwoordig het datacenter van Toren7 IT Services. Onder het motto ‘de telvisietoren geeft kleur aan Roermond’ wordt de toren tijdens speciale gelegenheden kleurrijk verlicht met 36 professionele LED lampen. Recentelijk zijn wij op ICT-vlak gaan samenwerken met Toren7, een uitgelezen kans om hen een aantal vragen te stellen over de kleurrijke verlichting van Roermonds hoogste punt.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor deze lichtshow op hoogte?
Wij hebben gezien dat er in twee andere torens in Nederland ook verlichting was aangebracht.
Bij beide torens was er erg veel enthousiasme vanuit de bevolking nadat de torens op speciale dagen verlicht werden. Omdat deze toren een landmark in Midden-Limburg is, heeft Toren7 op eigen initiatief en kosten besloten de Roermondse toren ook te gaan verlichten.

Hoe vaak hebben jullie de verlichting gemiddeld aanstaan?
De toren wordt maximaal 50 dagen per jaar verlicht, maar gemiddeld tussen de 30 en 40 keer, van zonsondergang tot maximaal 01.00 uur in de nacht. We zijn selectief met de aanvragen voor verlichting. Natuurlijk op nationale feestdagen en daarnaast voor goede doelen die vaak landelijk worden georganiseerd zoals: Op staan tegen Kanker (paars), actie tegen geweld tegen vrouwen (internationaal, meestal 6 tot 7 dagen), Herdenking brandweermannen die zijn omgekomen tijdens hun beroep (Rode verlichting), etc.

Hebben jullie weleens negatieve reacties ontvangen op een bepaald lichtthema?
We hebben echt ontzettend veel positieve reacties gehad van de bevolking van Roermond en ook van de direct omwonenden. We zijn zelfs beloond met leuke presentjes van sommige omwonenden. Ook de gemeente Roermond heeft aanvragen ingediend, vaak via We ARE Roermond. In de afgelopen twee jaar hebben we slechts één negatieve reactie gehad.

Is er onderzoek gedaan naar het effect van de verlichting op dieren die ’s nachts actief zijn zoals vleermuizen en insecten, en houden jullie hier rekening mee?

Op de bovenste verdieping is er een broedkast voor de slechtvalk geïnstalleerd, met name voor het weghouden van andere vogels waaronder duiven en ook vleermuizen, omdat deze schade kunnen veroorzaken. De toren heeft een speciale landelijke functie in datacommunicatie en schade dient zo veel mogelijk beperkt te worden. De slechtvalk broedt elk jaar op de toren, ook met verlichting (ook op de beide andere torens in Nederland). Er is onderzoek gedaan (niet door ons) waaruit blijkt dat de slechtvalk een voorkeur heeft voor hoge objecten die ’s nachts verlicht zijn omdat hij hierdoor ook in de nacht kan jagen.

Wat vinden jullie ervan dat een foto van o.a. de verlichte tv-toren is verkozen tot winnaar van onze fotowedstrijd?

Een dubbel gevoel. Wij zijn er trots op dat verlichting van de toren zo goed is aangeslagen onder de bevolking van Midden-Limburg. Er is zeer veel positieve (media)aandacht geweest. Natuurlijk is de toren het meest opvallende verlichte object in Limburg, dus het verbaast ons niet dat we daarom zijn uitgekozen. Wij zijn er echter van overtuigd dat de lichtvervuiling erg meevalt en dat mensen het positieve ervan inzien als ze lezen dat we veel goede doelen hiermee (gratis) ondersteunen.

 

Meer info? Neem contact op met Willeke

Profiel Willeke Segers

Willeke Segers

Adviseur Energie & Circulariteit

Bereikbaar: Ma t/m do