Workshop Samen Meten
Workshop Samen Meten
Ben jij actief betrokken bij de leefomgeving en wil je (verder) aan de slag met het meten van lucht-, water- of geluidskwaliteit? Of ben je al gestart met lokale metingen en op zoek naar verdieping, ondersteuning of samenwerking? Kom dan naar de workshop Samen Meten die we samen met het RIVM organiseren.
12 mei 2025
Workshop Samen Meten
Speciaal voor aangesloten organisaties en donateurs
Datum: woensdag 18 juni 2025
Tijd: 16:00 – 18:30 uur
Locatie: Nero/NMF Limburg – Kapellerpoort 1 te Roermond
Wat kun je verwachten?
Tijdens de workshop leer je welke metingen je als burger goed zelf kunt doen en hoe je dat op een betrouwbare manier aanpakt. De focus ligt primair op luchtkwaliteit (fijnstof, stikstof, bestrijdingsmiddelen en geluid). Je maakt kennis met inspirerende voorbeelden en krijgt praktische handvatten om zelf aan de slag te gaan met meten in jouw omgeving.
Programma
16:00 – 16:45 | Deel 1: Introductie NMF Limburg en uitleg door het RIVM
16:45 – 17:15 | Deel 2: Limburgse praktijk: o.a. Stichting Natuurlijk Platform / Werkgroep behoud de Peel
17:15 – 17:30 | Pauze
17:30 – 18:30 | Deel 3: Zelf aan de slag met meetplan of casus (onder begeleiding, incl. handreiking)
Over ‘Samen Meten’
Het programma Samen Meten van het RIVM ondersteunt burgerinitiatieven die bijdragen aan meer kennis over de leefomgeving. Met goedkope sensoren en meetapparatuur kunnen burgers zelf metingen doen, bijvoorbeeld aan lucht of geluid. Via het platform worden metingen gedeeld, vergeleken en beschikbaar gesteld aan burgers, onderzoekers en beleidsmakers.
Wat kun je zelf meten als burger(initiatief) én wat niet?
Wat is de stand van zaken, welke technologische en maatschappelijke ontwikkelingen spelen een rol?
Het RIVM en het programma ‘Samen Meten’
Hoe ondersteunt het RIVM burgerwetenschap en wat zijn inspirerende praktijkvoorbeelden?
Zelf een meetplan maken
Onderzoeksvragen formuleren, keuze van meetapparatuur, borging van de kwaliteit, omgaan met data, en het betrekken van stakeholders.
Meten en monitoren in de praktijk
Verwerking van meetgegevens, interpretatie en aandachtspunten zoals meetomstandigheden en data-opslag.
Aan de slag met één van de thema’s: fijnstof, stikstof, bestrijdingsmiddelen en geluid
Voor deelname aan deel 3 is het van belang dat je van tevoren, eventueel in afstemming met andere (leden van) aangesloten organisatie(s), voor jezelf helder hebt op welk thema (fijnstof, stikstof, bestrijdingsmiddelen en geluid) in jouw leefomgeving je graag aan de slag wilt gaan met meten.
Aanmelden
Wil je deelnemen? Meld je aan via onderstaand formulier. De workshop biedt plaats aan maximaal 40 personen. Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht. Kom je met meerdere personen, graag per persoon een formulier invullen. Aanmelden kan tot 11 juni.
Steun ons werk
Ben je nog geen donateur? Meld je dan aan bij Natuur en Milieufederatie. Via onze nieuwsbrief houden we je regelmatig op de hoogte van natuur- en milieunieuws, evenementen en andere activiteiten. Ook nodigen we je uit voor interessante bijeenkomsten, zoals onze jaarlijkse ontmoetingsdag.
Voor het bedrag van 12,50 euro ben je een jaar lang donateur van de Natuur en Milieufederatie Limburg en steun je ons werk.