Laat de zomer weer zoemen

2 februari 2018

Laat de zomer weer zoemen

Heerlijk toch, zo’n zomerse tuin, balkon of park vol zoemende bijtjes. Die allereerste hommels die het voorjaar inluiden en nijvere bijen, druk bouwend en metselend aan hun nest. Bijen en hommels (ook bijen) fascineren, brengen de natuur tot leven en zijn nog nuttig ook. Ze zorgen voor bestuiving, ook van onze voedselgewassen.

Ze verrijken, maar het gaat niet goed met onze wilde bijen. Van de 358 soorten die ons land telt, is de helft bedreigd. De belangrijkste oorzaken zijn het gebrek aan nestgelegenheid en voedsel. We zijn te netjes. De tuinen en balkons zijn versteend en opgeruimd en ook op het platteland met zijn gladde weilanden en bespoten akkers valt voor insecten weinig te halen.

We kunnen helpen

Het gaat niet best, maar gelukkig kunnen we er wat aan doen. Iedereen: gemeenten, bedrijven boeren én burgers. Samen kunnen we het verschil maken, te beginnen op de bijenwerkdag op 9 en 10 maart. Op die dag kan iedereen aan de slag, in elke provincie op meerdere locaties. Om het aantal nestgelegenheden te vergroten worden er dan bijenhotels gebouwd en steilwandjes aangelegd. De voedselvoorziening (nectar en stuifmeel) moet in dat weekend worden verbeterd door planten te zaaien en struiken te planten. Meld je aan op nederlandzoemt.nl

Samen aan de slag voor de wilde bijen. Samen brengen we weer leven in de natuur. Meer bijen, betekent ook meer vlinders, meer zweefvliegen, meer vogels en nog zoveel meer. Samen voor een zoemende zomer!

Het volledige artikel van Monica Wesseling en Christien Janson vind je hieronder:

Volledig artikel

laat de zomer weer zoemen
nederlandzoemt.nl