Twee Boer&Buur coalities van start in Limburg

27 november 2023

Twee Boer&Buur coalities van start in Limburg

In het kader van het nieuwe programma ‘Boer&Buur met Natuur’ hebben we een oproep gedaan om boer-buur coalities te vormen en deze bij ons aan te melden. Er zaten vele mooie initiatieven tussen met een grote diversiteit: van melkveehouders en akkerbouwers in transitie tot een maaltijdtas met gezond lokaal voedsel voor armere wijken, van gemeenschapslandbouw of community-supported agriculture (CSA) tot een hogeschool die natuurinclusief wil inkopen bij lokale boeren. Uit een landelijk totaal van 61 aanmeldingen hebben we twee Limburgse coalities geselecteerd.

Project 'Boer&Buur met Natuur' van start

Limburgse coalities

Voor Limburg betekent dit dat we met onderstaande twee coalities aan de slag gaan voor een periode van drie jaar (tot eind 2026):

  1. Coalitie van gemeenschapsboeren in de regio Midden-Limburg die – samen met boeren, buren en de keten – het concept verder willen professionaliseren;
  2. Coalitie Ransdalerveld, die als gemeenschap van boeren en buren op de helling willen bijdragen aan gebiedsopgaven op het gebied van water, biodiversiteit, voedselvoorziening en recreatie.

De NMF Limburg zal de coalities ondersteunen door kennis en ervaringen te delen, netwerken aan elkaar te koppelen en een podium te bieden. Maar ook door het wegnemen van belemmeringen voor boeren en burgers en te kijken naar wat wél kan.

Over het programma

Het programma ‘Boer&Buur met Natuur’ is opgezet om boeren en buren te ondersteunen bij de overgang naar natuurinclusieve landbouw, door middel van kennisdeling en het wegnemen van obstakels. Samen met 24 verschillende coalities van boeren en burgers zullen we werken aan essentiële vraagstukken, waaronder biodiversiteit, circulair grondstofgebruik en de promotie van gezonde en diervriendelijke voeding. Dit initiatief toont aan dat de harmonie tussen boeren en natuur mogelijk is, terwijl het anderen inspireert om ook in actie te komen.

 

Vragen? Neem contact op met Andrea

Profiel Andrea Bakker

Andrea Bakker

Adviseur Landbouw & Milieu / Adjunct directeur

Bereikbaar: Ma t/m do