Workshops voor studenten tijdens de Maastricht Sustainability Week 2023

Workshops voor studenten tijdens de Maastricht Sustainability Week 2023

Als onderdeel van de Sustainability Week 2023 van Universiteit Maastricht organiseerde NMF Limburg twee workshops rondom actuele casussen uit ons werkveld. Andrea Bakker en Willeke Segers faciliteerden de workshops en doen beknopt verslag van hun bevindingen.

24 april 2023

Op maandag 17 en op woensdag 19 april gaven we twee workshops op de Universiteit Maastricht tijdens de Maastricht Sustainability Week. Tijdens deze workshops vertelden we de studenten meer over wie we zijn, wat we doen en hoe we impact maken met onze projecten, waaronder het jongerenplatform. Twee actuele casussen uit ons werkveld stonden centraal in de workshops: de mogelijke komst van een mega distributiecentrum in Echt en het Sterrebos dat moest wijken voor uitbreiding van VDL Nedcar.

We vroegen de studenten om de stakeholders in deze casussen te bepalen en hun standpunten te definiëren. In groepjes bepaalden ze met welke factoren er rekening gehouden moest worden in de besluitvorming. De uiteindelijke beslissing moest recht doen aan de diverse standpunten en tevens wenselijk zijn vanuit een maatschappelijk oogpunt. Het was mooi om te zien dat beide groepen een brede groep stakeholders bij het besluit betrok. De verschillende lagen van bestuur, het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven én bovendien een prominente rol aan tafel voor de natuur zelf.

Casus uitgelicht

Voor wat betreft de VDL Nedcar/Sterrebos casus werd beargumenteerd dat de discussie te veel ging over korte termijn doelen (werkgelegenheid, autobouwer in Nederland houden) waardoor tot op heden voorbijgegaan werd aan de kernvraag: “Hoe willen we dat in Nederland de mobiliteit er in 2050 uitziet?”. Nederland is een dichtbevolkt land met veel potentie voor een sterk duurzaam openbaar vervoer en deeleconomie. Mobiliteit van Nederlandse makelaardij zou gericht moeten zijn op deze onderdelen en er had gekeken moeten worden naar alternatieve oplossingen voor uitbreiding (in plaats van de kap Sterrebos). Bijvoorbeeld door de bestaande grote parkeerplaats (oude stijl mobiliteit met grote ruimtelijke vraag) te verplaatsen naar ondergronds of bovendeks en de ruimte te gebruiken voor de uitbreiding voor de productie van elektrische OV.

Meer lezen over de besproken casussen? Meer info hierover vind je hier:

Ook een workshop op jouw school of bedrijf?

Wil je ook met dit soort thema’s aan de slag? Wij komen graag op jouw school of opleiding een workshop verzorgen!
Neem voor meer info contact op met Sandra via s.holleman@nmflimburg.nl

 

Wil je reageren? Neem contact op met Andrea

Profiel Andrea Bakker

Andrea Bakker

Adviseur Landbouw & Milieu / Adjunct directeur

Bereikbaar: Ma t/m do