1 miljoen straatlampen uit

12 september 2006

1 miljoen straatlampen uit

Oproep Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties aan gemeenten

Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties roepen alle Nederlandse gemeenten op de komende 5 jaar 1 miljoen lantaarnpalen te verwijderen of te dimmen. De stad Groningen gaf al het goede voorbeeld. De milieuorganisaties willen de lichtvervuiling terugdringen.

Natuur en Milieu en de Milieufederaties roepen de Nederlandse gemeenten op uit te zoeken welke lichten in de buitengebieden voorgoed gedoofd of gedimd kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat verlichting op buitenwegen weinig toevoegt aan de verkeersveiligheid. Automobilisten zijn door straatverlichting juist geneigd harder te rijden. Ook lantaarnpalen in wijken kunnen prima toe met minder licht.
De milieuorganisaties willen de lichtvervuiling terugdringen. Mens en natuur ondervinden veel hinder door de overmaat aan verlichting, nachten zijn nog maar zelden echt donker en sterrenhemels zijn nauwelijks meer zichtbaar. Minder verlichting leidt ook nog eens tot energiebesparing. Openbare verlichting is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het gemeentelijk elektriciteitsverbruik.

De gemeente Groningen geeft het goede voorbeeld. De gemeente heeft aangekondigd in het kader van de Nacht van de Nacht 10.000 tot 12.000 verlichtingspunten te vervangen door dimbare verlichting. De lantaarns in de woonwijken zullen tussen 24.00 uur en 6.00 uur, 20 Watt in plaats van 36 Watt verbruiken. Het plan is de komende jaren ieder jaar een aantal straten onder handen te nemen, waardoor de energiebesparing oploopt tot ruim 350.000 kWh per jaar.

De oproep aan de gemeenten loopt vooruit op De Nacht van de Nacht op 28 oktober. Tijdens dat evenement organiseren Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties meer dan 100 activiteiten, zoals een zintuigentocht, een nachtpicknick, vaartochten, vleermuizenexcursies en zelfs een snorkelexcursie. Gemeenten en provincies zullen belichtingen van belangrijke symbolen zoals gemeentehuizen of kerken dimmen. In Den Haag zal tijdens de Nacht van de Nacht het provinciehuis van Zuid-Holland zijn lichten doven. Het bijzondere gebouw straalt zoveel licht uit dat het zelfs beroemd is bij piloten, die de schijnsels van het gebouw gebruiken als oriƫntatie. Op 28 oktober zijn ze weer aangewezen op de radar.

Meer informatie: www.laathetdonkerdonker.nl

Tags: