Limburgs Boombeschermersgilde

Limburgs Boombeschermersgilde

In 2020 heeft de Natuur en Milieufederatie Limburg het Boombeschermersgilde opgezet. Doel van het gilde is om ervoor te zorgen dat nieuw geplante, maar ook al aanwezige bomen langjarig behouden blijven.  

Over het Boombeschermersgilde

Het Limburgs Boombeschermersgilde is een netwerk van betrokken mensen die zich op vrijwillige basis inzetten voor het behoud van bestaande bomen én nieuw geplante bomen. Het uiteindelijke doel is dat de bomen die nieuw worden aangeplant er over 100 jaar nog steeds staan. Wij zoeken binnen elke gemeente van Limburg minimaal één actieve bomenbeschermer.

Wat doet een bomenbeschermer?

De 31 gemeenten in Limburg hebben geen uniform beleid wat betreft de regels voor het kappen van bomen en het behoud van bomen. Er zijn gemeenten die een lijst met beschermde bomen hebben, maar zeker niet allemaal. Op dit moment zoekt vrijwilligster Dani Ruseva bij de NMF Limburg uit wat voor beleid er in de Limburgse gemeenten is met betrekking tot bomen. Een belangrijke taak van een bomenbeschermer is om het bomenbeleid in zijn/haar gemeente positief te beïnvloeden door hier met de gemeente en lokale natuurorganisaties over in gesprek te gaan. Daarnaast houdt een bomenbeschermer kapvergunningen in de gaten en maakt daar waar nodig bezwaar tegen.

Wil je meer weten over de rol van bomenbeschermer?

Neem contact op

 

Actieplan 1 miljoen bomen en de Bossenstrategie

Er worden de komende jaren heel wat bomen geplant in onze provincie: maar liefst één miljoen bomen in 8 jaar volgens het zogenaamde Actieplan 1 miljoen bomen, althans dat beloofde het inmiddels afgetreden provinciebestuur bij zijn aantreden. De provincie Limburg heeft voor dit Actieplan een bijbehorende subsidieregeling opengesteld. Deze regeling is gekoppeld aan Plan Boom: dit is een initiatief van de gezamenlijke Natuur en Milieufederaties om in 4 jaar tijd in heel Nederland 10 miljoen bomen te planten. Daarnaast is er ook nog de Nationale Bossenstrategie: volgens deze strategie kent Nederland in 2030 een grotere biodiversiteit aan bos, met meer verschillende bomen van verschillende leeftijden. Ook komt er de komende 10 jaar 37.000 hectare bos bij, een toename van 10%, bijna 4x de omvang van de stad Utrecht. Als al deze bomen geplant zijn, moet er vervolgens goed in de gaten worden gehouden dat deze ook behouden blijven. Vaak worden jonge boompjes niet goed verzorgd (geen water gegeven), waardoor ze afsterven.

Informatieavonden

De NMF Limburg organiseert z’n 3 à 4 keer per jaar een informatieavond voor de bomenbeschermers: er hebben inmiddels 3 (digitale) informatieavonden plaatsgevonden. Per informatieavond houden 1 of 2 sprekers een verhaal over een interessant onderwerp. Zo heeft Hans Kaljee de werkwijze van de Bomenstichting toegelicht, Nathalie Obrusnik heeft een verhaal gehouden over i-Tree en Gerard Hendriks van de Stichting Groen Weert heeft verteld over het werk van de stichting en de samenwerking met de gemeente Weert.

Bomenbeschermers gezocht

Op dit moment hebben we nog niet in alle gemeenten een actieve bomenbeschermer: wij zijn op zoek naar mensen met de juiste drive (voorliefde voor bomen), de juiste kennis en een netwerk in die gemeente (vrijwilligers en professionals) die hem of haar bij het beschermen van het bomenbestand in die gemeente bij kan staan.

Heb je interesse om lid te worden van het Limburgs Boombeschermersgilde? Of wil je meer informatie over de rol van bomenbeschermer?

Neem contact op

 

 

Meer weten over het Boombeschermersgilde? Neem contact op met Grietje

Profiel Grietje Lenstra

Grietje Lenstra

Ruimtelijke ordening, natuur en landschap

Bereikbaar: Ma t/m do