24 oktober Nacht van de Nacht: voor een donkerder Nederland

14 oktober 2009

24 oktober Nacht van de Nacht: voor een donkerder Nederland

Op zaterdag 24 oktober vindt voor de vijfde maal de Nacht van de Nacht plaats. Met de Nacht van de Nacht vragen Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid én de functie van de duisternis. Deze staan steeds meer onder druk door de alsmaar toenemende verlichting.

Op 24 oktober worden in heel Nederland lichten gedoofd en nachtelijke activiteiten georganiseerd. Er staan workshops, speurtochten, theatervoorstellingen, bootexcursies en wandelingen op het programma. Ook sterrenwachten en dierenparken verwelkomen bezoekers. Op www.nachtvandenacht.nl zijn alle activiteiten te vinden. Ook kan daar een gratis Sterrenhemelkaart besteld worden. Op deze kaart staat de sterrenhemel zoals die eruit ziet in oktober 2009.Vergeet ook je fototoestel niet mee te nemen tijdens de Nacht van de Nacht. Je kunt namelijk een digitale fotolijst winnen door je allermooiste foto vóór 16 november 2009 op te sturen en mee te doen aan de nachtfotografiewedstrijd.

Cabaretier Vincent Bijlo, ambassadeur van de Nacht van de Nacht, vindt lichtvervuiling een belangrijk thema, hoewel hij zelf blind is. ,,Ik zie het zelf niet, maar ik weet dat er verschrikkelijk veel lichtvervuiling is. Het voornaamste doel van de Nacht van de Nacht is dat mensen zich bedenken hoeveel lampen er branden terwijl dat eigenlijk niet nodig is, zoals neonreclames.”

Vorig jaar kende de Nacht van de Nacht een recordaantal bezoekers en deelnemende gemeenten en bedrijven. Ruim twintigduizend mensen trokken er in het donker op uit tijdens zo’n 250 ‘duistere’ evenementen in alle provincies. Ook doofden 120 gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Nacht van de Nacht is na vier jaar een gevestigd evenement geworden. Lichtvervuiling staat inmiddels op de agenda van veel gemeenten en bedrijven.

De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland. Lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel en nachtdieren raken in de war van de lichte nachten. Nederland is inmiddels één van de meest verlichte landen ter wereld. Er kan nog veel energie bespaard worden door minder en efficiënter te verlichten.

24 oktober Nacht van de Nacht: voor een donkerder Nederland