3 FM’S Special request vanuit klimaatneutraal glazen huis

18 december 2006

3 FM’S Special request vanuit klimaatneutraal glazen huis

Giel, Gerard en Sander hebben zes dagen en nachten geen effect op het klimaat.

Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sander Lantinga van 3FM gaan dinsdag 19 december tijdens Serious Request het Glazen Huis in. Zij zullen zes dagen niet eten, radio maken en geld inzamelen. Hiermee zamelen zij samen met het Rode Kruis geld in voor de slachtoffers van de landmijnen. Op verzoek van de HIER-klimaatcampagne zullen de uitzendingen klimaatneutraal zijn.

Dat betekent dat de energie die ze gedurende de uitzending gebruiken (en dus de CO2-uitstoot) wordt gecompenseerd. Dit kan door bosaanplant, maar ook door te investeren in duurzame energieprojecten. Deze projecten vinden ook plaats in Cambodja, één van de landen die met de mijnenproblematiek kampen.

De HIER-klimaatcampagne is een initiatief van ruim veertig goede doelen van de Nationale Postcodeloterij, die op dit moment al over de hele wereld aan het klimaatprobleem werken (zie www.hier.nu).

De Provinciale Milieufederaties gaan meten hoeveel energie er gedurende de zes dagen uitzenden wordt gebruikt. Dat zal life gebeuren tijdens de uitzending door Saskia Kluit (projectleider) en Denis Slieker van de Klimaatneutraal Groep. Zij maken dan ook bekend welk project hiermee gefinancierd wordt.

De verandering van het klimaat kan in landen met landmijnen extra ernstige gevolgen hebben. Bij voorbeeld bij hevige regenval, overstromingen of zandstormen, verschuiven mijnen van plaats waardoor het nog onveiliger wordt je in die omgeving te verplaatsen. Miljoenen landmijnen maken nog steeds slachtoffers en verwoesten levens voorgoed. Wie een landmijn overleeft, is vaak voor het leven verminkt en is verstoten van werk en inkomen. Landmijnen verwoesten ook de infrastructuur van landen waar wederopbouw na een oorlog hard nodig is. Het Rode Kruis helpt de slachtoffers van landmijnen; hulpverleners meten protheses aan en zorgen voor rolstoelen, krukken en fysiotherapie. Daarnaast geeft de organisatie voorlichting over de gevaren van landmijnen. Voor landen die te maken hebben met de effecten van klimaatverandering, is het heel belangrijk om alles op alles te zetten om geen negatief effect op het klimaat te hebben. En daar leveren Giel, Gerard en Sander op een heel speciale manier een bijdrage aan!

Special request vanuit klimaatneutraal glazen huis

Tags: