8ste Nacht van de Nacht op zaterdag 27 oktober

20 september 2012

8ste Nacht van de Nacht op zaterdag 27 oktober

De jaarlijks terugkerende Nacht van de Nacht is inmiddels een traditie voor veel organisaties, verenigingen, gemeenten en bedrijven. Elk jaar sluiten zich meer mensen, gemeenten en bedrijven aan die een actieve bijdrage aan de Nacht van de Nacht leveren.

Vorig jaar is opnieuw een record aantal bezoekers aanwezig geweest op de vele ‘duistere’ activiteiten. In Limburg werden in 2011 meer dan 30 activiteiten georganiseerd en was de opkomst boven verwachting. Ook steeds meer gemeenten doen actief mee aan de Nacht van de Nacht. Vorig jaar werden verlichting van gemeentehuizen, aanstraalverlichting van kerken en monumenten en straatverlichting gedoofd of gedimd in acht gemeenten in Limburg. De Natuur en Milieufederaties en Natuur & Milieu organiseren dit jaar voor de achtste keer de Nacht van de Nacht en vragen hiermee aandacht voor de schoonheid en de functie van de duisternis die steeds meer onder druk staat door de alsmaar toenemende verlichting.

Ook nu gaan de Natuur en Milieufederaties gemeenten en bedrijven oproepen om alle lichten in de gemeente te doven. Maar niet alleen gemeenten en organisaties participeren in dit bijzondere project. De Nacht van de Nacht is voor iedereen.

Je kunt op verschillende manieren deelnemen:

  • Organiseer tijdens de Nacht van de Nacht een avondactiviteit over de schoonheid van de nacht of de toenemende lichtvervuiling. Dit kan een wandeling of een excursie zijn, maar ook een lezing, een markt of een tentoonstelling. Nieuwe creatieve ideeën zijn altijd welkom. Je kunt jouw activiteit via de website www.nachtvandenacht.nl aanmelden.
  • Ondersteun de oproep aan bedrijven, gemeenten en andere organisaties om de lichten te doven tijdens de Nacht van de Nacht. Ken je een bedrijf of organisatie die iedere nacht het gebouw in het volle licht laat baden? Vraag ze (per brief of e-mail) om het licht te doven op 27 oktober. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter.
  • Vraag de gemeenteraadsleden of ze ook hun steentje willen bijdragen en mee willen doen aan de Nacht van de Nacht. Vraag je gemeente wat voor lichtbeleid ze voert. Gemeenten kunnen eisen stellen aan gebouwenverlichting maar doen dit vrijwel nooit. Misschien kun jij het onderwerp op de agenda krijgen.
  • Plaats een artikel over de Nacht van de Nacht in je huis-aan-huiskrant of in je clubblad. Laat zien dat jij supporter bent van de Nacht van de Nacht.
  • Doe mee met de Nacht van de Nacht en meld je aan voor een van de vele activiteiten op de vernieuwde website www.nachtvandenacht.nl.

Nieuwe website

Op de website kan iedereen activiteiten en wandelingen voor de Nacht van de Nacht aanmelden. Dit gaat heel makkelijk via het tabblad ‘In mijn buurt’. Verder is op deze vernieuwde website veel achtergrondinformatie te vinden over de Nacht van de Nacht.

Wattcher

Wattcher sponsort de Nacht van de Nacht 2012. Op de pagina www.wattcher.nl/nachtvandenacht vind je straks een kortingscode die geldig is tijdens de Nacht van de Nacht op 27 oktober 2012. De Wattcher laat zien hoeveel elektriciteit je gebruikt in het hele huishouden. Ook ’s nachts dus. Een blik op de Wattcher, voordat je gaat slapen, en je weet of er nog onnodig stroomverbruik is. Een gemiddeld huishouden bespaart zo tot wel 20%. Voor een gezin met 2 kinderen is dat gemiddeld € 200 per jaar. Een superhandig apparaatje dus.

Meer informatie?

Neem dan contact op met de Milieufederatie Limburg (Ester Wolters), tel. 0475 – 386410, e-mail: e.wolters@milieufederatielimburg.nl.

8ste Nacht van de Nacht op zaterdag 27 oktober

Tags:
r