Aanstaande zaterdag 26 oktober: Nacht van de Nacht

21 oktober 2013

Aanstaande zaterdag 26 oktober: Nacht van de Nacht

Op zaterdag 26 oktober aanstaande viert heel Nederland de 9e editie van de Nacht van de Nacht. De Natuur en Milieufederaties brengen met allerlei activiteiten het belang van een duistere nacht onder de aandacht.

Ook in Limburg zijn er weer tal van activiteiten. Iedereen moet kunnen genieten van donkere nachten. Maar ook (het gevoel van) veiligheid en sfeer zijn belangrijke aspecten die zeker niet vergeten mogen worden. Daarom is het van groot belang dat het onderwerp onder de aandacht wordt gebracht bij politici, beleidsmakers en ondernemers. Zij kunnen dan op verantwoorde wijze keuzes maken in het wel of niet voeren van verlichting.

Doe mee!

Hoe maak je deze boodschap nu duidelijk aan al die mensen? Precies, door het ze te laten ervaren! Daarom worden er in de provincie Limburg zo’n 30 publieksactiviteiten georganiseerd. Verschillende organisaties zetten zich ook dit jaar weer in met de meest uiteenlopende programma’s. Zo kan er gewandeld worden, kun je sterren kijken, een lezing bijwonen of actief klimmen en kruipen in het donker.

Een compleet overzicht van alle activiteiten in Limburg en de rest van Nederland vind je op de website www.nachtvandenacht.nl.

Gelukkig zien steeds meer mensen het nut van efficiënte nachtverlichting. Naast ‘zuinig zijn’ op de nog echt donkere (natuur)gebieden, is kostenefficiëntie door energiebesparing op de verlichting een veelgehoord argument. Dit kan bijvoorbeeld door dimmen of doven van verlichting of het voeren van ‘slimme’ verlichting.

Ook dit jaar geven enkele Limburgse gemeenten (o.a. Vaals, Kerkrade, Meerssen, Brunssum, Leudal) en het CBS Heerlen het goede voorbeeld door in de nacht van 26 op 27 oktober nachtverlichting te dimmen of te doven. Voor alle deelnemende gemeenten en organisaties kijk hier.

Aanstaande zaterdag 26 oktober: Nacht van de Nacht