Actie Fietsen voor Bomen in september 2013

19 augustus 2013

Actie Fietsen voor Bomen in september 2013

De werkgroep Fietsen voor Bomen is in Sittard-Geleen opnieuw actief tijdens de Europese mobiliteitsweek van 16 tot en met 22 september 2013, met als hoogtepunt een wereldwijde autovrije dag op 22 september.

Ook in Sittard-Geleen vinden er volop actviteiten plaats. Op vrijdag 20 september is er een fietstocht voor de deelnemende basisscholen. De kinderen planten dan de bomen die in de mobiliteitsweek door alle deelnemende fietsers bij elkaar zijn gespaard. Het doel van deze actie Fietsen voor Bomen is om bewustzijn te creëren van de invloed van autorijden op het milieu en mensen laten zien dat fietsen een leuk en gezond alternatief is.

Met zo veel mogelijk mensen de auto laten staan, ‘kilometers sparen’ en daarmee een klimaatbos bij elkaar fietsen, dat is het idee! Met als kopgroep de groepen 7 en 8 van de basisscholen uit de gemeente. De fietsende basisschoolleerlingen sprokkelen zoveel mogelijk kilometers bij elkaar door mensen in hun omgeving te vragen hun auto te laten staan. De bij elkaar gespaarde autokilometers ruilen ze vervolgens in voor bomen, die ze zelf gaan planten. De actie heeft de afgelopen twee jaar enorm veel enthousiaste deelnemers opgeleverd. En een nieuw stuk bos!

Iedereen kan meedoen en kilometers sparen. Laat in de actieweek tussen 15 en 22 september de auto zoveel mogelijk staan en pak de fiets. Tel alle gefietste kilometers bij elkaar op en stuur vervolgens een mail naar de organisatie van Fietsen voor Bomen met het totaal aantal gefietste kilometers. De organisatie zorgt er dan voor dat die worden geruild voor bomen. Overigens lopen in plaats van de auto te gebruiken, kan natuurlijk ook. Alle spelregels vind je op de website www.fietsenvoorbomen.nl.

Op zondag 15 september (autovrije zondag) kan iedereen meedoen aan een mooie fietstocht. Die start tussen 10.00 -14.00 uur vanaf Rijksweg Zuid 212 in Sittard. Het is een informatieve fietstocht met uiteraard veel aandacht voor bomen. De tocht eindigt op de Markt in Sittard. Daar is die dag een informatieve markt met activiteiten voor jong en oud. De kilometers van deze fietstocht rekent de organisatie van ‘Fietsen voor bomen’ mee voor het klimaatbos. Op vrijdagmiddag 20 september fietsen de basisschoolleerlingen hun bij elkaar gespaarde kilometers in een speciale fietstocht. De gefietste kilometers van de kinderen worden bij elkaar opgeteld. Per 100 kilometer wordt 1 boom geplant. Bij eerder acties in 2011 en 2012 fietsten honderden kinderen mee. Samen hebben ze 40.000 niet gereden kilometers bij elkaar gespaard. Voor die 40.000 kilometers plantten de kinderen in 2011 en in 2012 vierhonderd bomen in het klimaatbos. Dit jaar is het doel: 500 bomen.

Wie op de autovrije zondag de auto laat staan of tijdens de mobiliteitsweek kilometers spaart voor bomen, kan tevens de poster ‘Fiets mee en spaar een boom’ voor het raam hangen. De poster kan per e-mail aangevraagd worden via fietsenvoorbomen@gmail.com.

Fietsen voor Bomen wordt gesponsord door de Milieufederatie Limburg, stichting Natuurfonds Geleen, TVL, DSM, Schepbalans en de gemeente Sittard-Geleen.Meer informatie over de actie vind je op de website van Fietsen voor Bomen

Actie Fietsen voor Bomen in september 2013