Beesels project Limburgse winnaar Pluk van de Petteflet natuur en milieuprijs 2015

17 maart 2015

Beesels project Limburgse winnaar Pluk van de Petteflet natuur en milieuprijs 2015

Het Sjanshaof/Maasrijck project in de gemeente Beesel heeft in Limburg de Pluk van de Petteflet natuur en milieuprijs 2015 gewonnen. Het project is gekozen uit dertien aanmeldingen. De Limburgse winnaar krijgt 100 euro en een boek. Bovendien maakt het project kans op de landelijke prijs van 3.000 euro. De prijs is een initiatief van De Natuur en Milieufederaties en wordt in Limburg georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Limburg (NMF Limburg).

De Pluk van de Petteflet natuur en milieuprijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp waarin Pluk zich met succes inzet om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen.

De prijs is dan ook bestemd voor mensen die zich concreet inzetten voor natuur en landschap in hun eigen omgeving. De Limburgse jury – bestaande uit de GroenHuis partners IVN, IKL, NHGL en NMF Limburg – was onder de indruk van de hoge kwaliteit en originaliteit van de inzendingen.

Het winnende Beeselse project verbindt de jeugd met het culturele erfgoed van de gemeente Beesel. Doel is: het ‘redden’ van het gebied Leewen de Weerd middels realisatie van een educatieve tuin. Hierdoor blijft het gebied behouden en wordt de waarde ervan getoond aan een groot publiek.

Op de tweede plek is geëindigd de beleveningsboomgaard in Vilt, ingediend door kernoverleg Vilt. Zij winnen een bedrag van 75 euro en een boek. Als derde is gekozen het memoriebos in Sittard, een initiatief van Stichting Behoud de Kollenberg. De stichting wint 50 euro en een boek.

De landelijke jury bestaande uit voorzitter Flip van Duijn (zoon Annie M.G. Schmidt), Henny Radstaak (Vroege Vogels) en Corinne Ellemeet (Natuur en Milieufederaties) zal in april uit de twaalf provinciale winnaars drie finalisten kiezen. Het publiek kan vervolgens op de website van het radioprogramma Vroege Vogels stemmen op zijn favoriet. In mei maakt Vroege Vogels samen met de Natuur en Milieufederaties bekend wie de Pluk van de Pettefletprijs 2015 wint.

Beesels project Limburgse winnaar Pluk van de Petteflet natuur en milieuprijs 2015
Beeselse winnaars Pluk van de Pettefletprijs