Beleef de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht!

19 oktober 2011

Beleef de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht!

Zaterdag 29 oktober viert Nederland de zevende Nacht van de Nacht. In de stad en op het platteland zijn er weer talloze duistere activiteiten voor jong en oud: nachtconcerten bij kaarslicht, donkere vaartochten door bijzondere natuurgebieden, musea met spannende activiteiten en vele andere bijzondere evenementen. Natuurlijk kun je ook sterrenkijken, wandelen met een gids of eten in het donker!

Met de Nacht van de Nacht vragen De Natuur en Milieufederaties en Natuur & Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Meer dan honderd gemeenten en bedrijven doven die nacht hun verlichting. Ook dit jaar zijn er weer nieuwe bedrijven en gemeentes die structurele maatregelen aankondigen tegen onnodige en verspillende lichtuitstoot.

Om de Nacht van de Nacht te vieren worden in alle provincies nachtelijke activiteiten georganiseerd. Kijk op www.nachtvandenacht.nl voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten in Limburg.

Hieronder een aantal suggesties:
Beleef de nacht zoals dieren en insecten dat doen in de Chaamse Bossen! Samen met de boswachters en natuurgidsen van Staatsbosbeheer ga je op ontdekkingstocht. Doe de ultieme duisterniservaring op in een ruimte die langzaam totaal donker wordt en daarna weer licht in voormalige steenfabriek Plinthos in Geleen. Ga nachtklimmen in klimpark Fun Forest Tegelen.

Meldpunt lichthinder

Veel mensen storen zich aan onnodig licht. Zoals kantoren waar het licht niet uit gaat. Of de lantaarnpaal die precies in de slaapkamer schijnt. Of gebouwen waar ’s nachts felle lampen op staan gericht. Daarom zijn de Natuur en Milieufederaties de lichthinderkaart gestart, waar mensen meldingen van lichthinder kunnen doen. Ondertusen zijn landelijk meer dan 1.400 meldingen gedaan. De lichthinderkaart staat open tot en met zondag 23 oktober. Van alle meldingen wordt een top drie samen gesteld per categorie verlichting.

Tijdens de Nacht van de Nacht wordt de landelijke top drie bekend gemaakt bij de Museumnacht in Utrecht. Vervolgens zoeken de Natuur en Milieufederaties in iedere provincie naar oplossingen voor drie locaties, samen met de veroorzaker ervan.

Beleef de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht!