Bijna alle gemeenten willen statiegeld op plastic én blikjes

26 maart 2019

Bijna alle gemeenten willen statiegeld op plastic én blikjes

Alle twaalf provincies en 95 procent van de Nederlandse gemeenten zijn voor de invoering van statiegeld op blik en plastic flesjes. Daarnaast vragen ook alle 21 waterschappen en 190 Nederlandse bedrijven en organisaties massaal om het direct invoeren van statiegeld. Dat meldt de Statiegeldalliantie.

Uitstel

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) verklaarde vorig jaar nog dat statiegeld op plastic flesjes ingevoerd wordt, maar dat dit pas in 2021 gaat gebeuren. De maatregel wordt niet getroffen als bedrijven er in slagen het plastic in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te reduceren én 90% van de plastic flesjes gaan recyclen. Over de blikjes in het zwerfafval heeft de regering zich niet uitgesproken.

Plastic soep

Sinds de regering besloot om de invoering van statiegeld twee jaar uit te stellen, meldden zich nog tientallen nieuwe gemeenten en organisaties bij de Statiegeldalliantie. De Natuur en Milieufederaties steunen het initiatief om statiegeld te heffen op plastic flesjes en blikjes ook. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het zwerfafval flink zal afnemen en de plastic soep vermindert. Bovendien kan de industrie de kleine flesjes met statiegeld beter van kwaliteit maken, zodat ze eerst hergebruikt en later gerecycled kunnen worden. Zo werken we aan een beter klimaat.

Breed gedragen

De Statiegeldalliantie startte eind 2017 met 21 partners. Inmiddels is de alliantie uitgegroeid tot een breed en divers draagvlak voor de milieumaatregel. Opvallende namen zijn onder andere boerenorganisatie LTO, de Consumentenbond, supermarktketen Ekoplaza en de ASN Bank. Ook het plastic gebruikende bedrijf Ecover sloot zich aan. De aangesloten Nederlandse gemeenten vertegenwoordigen samen 16,7 miljoen inwoners. In België steunen 193 gemeenten en 121 organisaties de oproep.

Plastic en blik

De oproep van de Statiegeldalliantie gaat naast statiegeld op plastic flessen ook over de vraag naar statiegeld op blikjes. De blikjes in het zwerfafval veroorzaken veel dierenleed onder landbouwdieren, doordat stukjes blik via gemaaid gras in het voer belanden. Dit kan tot inwendige bloedingen en geperforeerde darmen leiden.

Aangezien de oproep van de Statiegeldalliantie aan de regering nog onbeantwoord blijft, roepen we als Statiegeldalliantie nog steeds op om statiegeld per direct en zonder verdere voorwaarden in te voeren. Op alle plastic flessen en drankblikjes.

Meer info

Bijna alle gemeenten willen statiegeld op plastic en blikjes