Blijdestijn in Sittard winnaar Klimaatstraatfeest Limburg

12 april 2010

Blijdestijn in Sittard winnaar Klimaatstraatfeest Limburg

De Peter Corneliusstraat in Waalwijk is de landelijke winnaar geworden van het Nationale Klimaatstraatfeest. De tien winnende huishoudens in Waalwijk scoorden 243.336 klimaatpunten in de klimaatwedstrijd en winnen daarmee het Superstraatfeest met een optreden van Jim Bakkum op 29 mei aanstaande. In Limburg is Blijdestijn in Sittard de winnaar geworden met 66.190 klimaatpunten, die zijn verdiend door 55 verschillende huishoudens in de straat.

In Limburg zijn elf straten geëindigd in de Top 500. Blijdestijn voert deze lijst aan op de 16de plek. De tweede best scorende Limburgse straat is de Maalsteenstraat in Urmond (31.508 punten). Deze staat op de 51ste plek in de top 500. De Schepenhof in Sevenum scoort met 21.299 punten een 88ste plek.

Net als de overige deelnemers in Limburg die minder punten hebben gescoord maar wel in de top 500 staan, krijgen deze straten een mooi straatfeest aangeboden op de landelijke Klimaatstraatfeestdag op zaterdag 29 mei aanstaande. Nu is een feest natuurlijk niet compleet zonder lekker eten en drinken. Dus krijgen deze straten naast het feestpakket ook een feestbudget tot 500 euro.

De Klimaatstraatfeest-competitie werd voor de tweede keer georganiseerd en liep van november 2009 tot en met 31 maart 2010. Dit jaar deden in totaal 12.425 Nederlandse huishoudens in liefst 5.507 straten mee met energiebesparingen. De straten nemen met hun energiemaatregelen het voortouw en veranderen met hun inzet hun energiegebruik structureel. Ze kiezen voor gezamenlijke inkoop van dubbel glas, isolatiemaatregelen of zonne-panelen, delen een auto of worden lid van een windenergie-coöperatie. Klimaatstraatdeelnemers konden dit jaar ook flink punten scoren door minder spaarzame buren over te halen om met hen mee te doen. ,,Het is van groot belang dat zowel de lokale als de landelijke overheid de initiatieven van burgers en bedrijven blijft steunen”, aldus HIER Klimaatbureau. ,,Dat gebeurt nu met het Klimaatstraatfeest in alle provincies en in zo’n honderd gemeenten.”

Het Nationale Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER Klimaatcampagne. In de Klimaatstraatfeest-campagne werkt HIER samen met de Provinciale Milieufederaties, de Vereniging Eigen Huis en het Klimaatverbond.

Blijdestijn in Sittard winnaar Klimaatstraatfeest Limburg