Cheque van 2.250.000 euro voor De Natuur en Milieufederaties

18 februari 2013

Cheque van 2.250.000 euro voor De Natuur en Milieufederaties

Ruim negentig goede doelen schitterden woensdag 13 februari op het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij. In Het Concertgebouw in Amsterdam maakte de grootste goededoelenloterij van Nederland bekend dat zij dankzij haar 2,5 miljoen deelnemers dit jaar een recordbedrag van 291 miljoen euro kan schenken aan de goede doelen. De helft van ieder lot doneert de Postcode Loterij aan goede doelen op het gebied van mens en natuur. De Natuur en Milieufederaties ontvingen een cheque van € 2.250.000. Eregast Bill Clinton was aanwezig namens zijn Clinton Foundation die sinds 2005 ook steun van de Postcode Loterij ontvangt.

Femke Halsema vroeg Bill Clinton naar de definitie van leiderschap, de grootste uitdagingen van dit moment, duurzaamheid en de rol van maatschappelijke organisaties voor de samenleving. Bill Clinton sprak de aanwezigen in de zaal toe: “Elke Nederlander die meespeelt met de Postcode Loterij is daardoor eigenlijk zelf een goededoelen-organisatie, omdat je bijdraagt aan het verbeteren van het leven van anderen. Jullie kunnen trots zijn op dit bijzondere systeem van de loterij”.

Droomprojecten

Na het gesprek met Femke Halsema maakte Bill Clinton bekend dat Artsen zonder Grenzen een van de twee organisaties is die een schenking krijgt uit het Postcode Loterij Droomfonds. Het Droomfonds geeft goededoelenorganisaties de mogelijkheid een nieuw, moedig en baanbrekend project te realiseren.

Artsen zonder Grenzen

Met de donatie van 6.791.000 euro uit het Droomfonds gaat Artsen zonder Grenzen de strijd aan met multiresistente tuberculose (MDR-TB), nieuwe vormen van tbc die niet te behandelen zijn met de standaardmedicijnen. Volgens de meest recente gegevens uit 2010 zijn wereldwijd zo’n 650.000 mensen besmet met deze dodelijke en zeer besmettelijke ziekte en dit aantal is waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg. De huidige behandeling tegen MDR-TB kost veel tijd, is pijnlijk, heeft afschuwelijke bijwerkingen en is erg kostbaar. Artsen zonder Grenzen wil een baanbrekend onderzoeksproces starten om zo snel mogelijk een nieuwe kuur tegen MDR-TB te ontwikkelen die veel effectiever en beter te verdragen is. Hiermee kan een van de hardnekkigste bedreigingen van de mondiale volksgezondheid een halt worden toegeroepen.

Cheque van 2.250.000 euro voor De Natuur en Milieufederaties
Foto: Roy Beusker