Delfts bedrijf wint Postcode Lottery Green Challenge

14 september 2016

Delfts bedrijf wint Postcode Lottery Green Challenge

De groene start-up PHYSEE uit Delft is de winnaar geworden van de tiende editie van de Postcode Lottery Green Challenge. Mede-oprichter Willem Kesteloo (28) wist met zijn PowerWindow de internationale jury te overtuigen tijdens de finale in Amsterdam op 14 september. In aanwezigheid van Koningin Máxima kreeg hij een cheque van 500.000 euro overhandigd om zijn groene ondernemersplan verder te ontwikkelen en zijn product op de markt te brengen.

De runner-up prijs van 200.000 euro is voor Zhengliang Wu van Green City Solutions uit Duitsland. Voor de overige drie finalisten was er dit jaar een extra verrassing; zij ontvangen allemaal 100.000 euro. Dit is een eenmalige actie vanwege het tienjarig jubileum van de duurzaamheidswedstrijd.

In totaal waren er dit jaar 292 inzendingen vanuit de hele wereld. Vijf hiervan bereikten de finale en pitchten op 14 september hun plan voor de jury, het publiek en de pers. Naast PHYSEE en Green City Solutions stonden in de finale: Ioniqa Technologies uit Eindhoven, HomeBiogas uit Israël en Steama.co uit Groot-Brittannië-Kenia.

PHYSEE stond in de finale met de PowerWindow, een volledig transparant energieopwekkend glas. Via een inventief raamkozijn wordt het zonlicht – dat normaal op het raam reflecteert – omgezet in elektriciteit. Het systeem kan gerenoveerde bedrijfspanden in 50 procent van de energiebehoefte voorzien en nieuwe bedrijfspanden tot 100 procent. Voor landen met meer zonuren is een variant met getint glas ontwikkeld. De ramen produceren energie, houden zonlicht buiten en realiseren direct kostenbesparingen door het energiegebruik van airconditioning te verminderen. De jury prees de winnaar vanwege de wijze waarop de technologie waarde toevoegt aan een component dat elk gebouw nodig heeft. Het prijzengeld kan het bedrijf helpen de volgende stap te zetten en een positie te verwerven in een conservatieve markt.

Kesteloo was zeer verheugd met zijn eerste prijs. ,,Dit hadden we vooraf niet durven dromen. Als winnaar worden uitgeroepen van deze competitie. Het prijzengeld van 500.000 euro geeft onze start-up een enorme boost. De weg van het lab naar de markt is lang. We kunnen nu onze productiecapaciteit uitbreiden en meer kennis in huis halen met als doel de wereld groener te maken.”

Runner-up

Zhengliang Wu (31) van het Duitse Green City Solutions werd door de jury beloond met de runner-up prijs van 200.000 euro. Green City Solutions heeft de CityTree ontwikkeld. De CityTree is een groot vierkant raam van 4 bij 3 meter, bekleed met mos. Het mos zuivert net zoveel lucht als 275 bomen maar vereist 99 procent minder ruimte. Het mos eet letterlijk luchtvervuiling en zet dit om in zijn eigen biomassa. Slimme sensoren monitoren de luchtvervuiling; zonnepanelen en opvang van regenwater zorgen voor minimaal onderhoud. De CityTree kan steden helpen bij het realiseren van de gewenste luchtkwaliteit waar andere methoden ontoereikend zijn gebleken.

De internationale jury stond dit jaar onder leiding van José María Figueres, voorzitter van de Raad van Bestuur van Rocky Mountain Institute-Carbon War Room en voormalig president van Costa Rica. Hij vindt het positief dat klimaatverandering wereldwijd steeds meer aandacht krijgt. ,,Overheden werken aan regelgeving en wetten, maar groene ondernemers kunnen echt het verschil maken door daadwerkelijk duurzame oplossingen en alternatieven te bieden. De finalisten van de Postcode Lottery Green Challenge bieden unieke oplossingen. De jury is onder de indruk van hun enthousiasme en hun creativiteit om CO2-uitstoot te verminderen. Wij verwachten nog veel van hen te horen in de toekomst.”

Tijdens het evenement is ook een nieuw fonds gelanceerd. Het Postcode Lottery Green Challenge Fund kan investeren in potentierijke winnaars en (oud-)finalisten van de competitie, zodat zij kunnen doorgroeien tot succesvolle ondernemingen die écht een verschil in de wereld maken. Vaak is er extra kapitaal nodig om schaalvergroting te realiseren na de marktintroductie. Het risicokapitaal dat nu in de markt beschikbaar is, richt zich voornamelijk op bedrijven die al voorbij de start-up-fase zijn, simpelweg omdat deze fase te risicovol is voor veel investeerders. Stichting DOEN, die ook de winnaars begeleidt, beheert het fonds.

Delfts bedrijf wint Postcode Lottery Green challenge