Doe mee aan de Nacht van de Nacht sterrentelling

7 september 2010

Doe mee aan de Nacht van de Nacht sterrentelling

Van 10 oktober tot 10 november 2010 organiseren de Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu een landelijke sterrentelling. Kijk naar de sterrenhemel en help mee te onderzoeken hoe donker het nog in Nederland is.

Is het jou opgevallen dat je tijdens een heldere nacht op de ene plek meer sterren ziet dan op een andere? Dit komt door het verschil in verlichting door bijvoorbeeld straatlantaarns, kassen, reclameverlichting en skybeamers. Lichtvervuiling ’s nachts is verstorend voor mens en dier. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders een donkerder nacht wil. Duisternis is een oerkwaliteit die we moeten koesteren.

Hoe kan je meedoen?

Help mee te onderzoeken hoe donker het nog is in Nederland. Kijk tijdens één heldere avond of nacht tussen 10 oktober en 10 november naar de sterrenhemel bij jou in de buurt en tel hoeveel sterren er rond het sterrenbeeld Cassiopeia zichtbaar zijn. Dit sterrenbeeld is makkelijk te vinden, het staat in oktober en november recht boven je. Het aantal zichtbare sterren geeft aan hoe donker de nacht bij jou in de buurt is.

Je waarneming vul je in op een formulier op www.nachtvandenacht.nl. Daar vind je natuurlijk hoe het sterrenbeeld Cassiopeia is te herkennen, maar er staan ook instructies, tips en achtergrondinformatie over de sterrentelling. Aan het eind van de periode maken de Provinciale Milieufederaties de resultaten bekend. Doe mee, wie weet maak je kans op één van de prijzen, zoals het fraaie boekwerk ‘Atlas van astronomische ontdekkingen’ van wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Nacht van de Nacht op 30 oktober

De sterrentelling is een onderdeel van de zesde Nacht van de Nacht die de Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu op 30 oktober 2010 organiseren. Op deze avond kan je in heel Nederland deelnemen aan leuke en spannende nachtactiviteiten en genieten van de schoonheid van de donkere nacht. Kijk voor meer informatie en alle activiteiten bij jou in de buurt op www.nachtvandenacht.nl

sterrentelling