Doe mee aan de Tuinvogeltelling op 23 en 24 januari

20 januari 2010

Doe mee aan de Tuinvogeltelling op 23 en 24 januari

Iedereen kan meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling en zo meehelpen om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar vogels. Vogelbescherming Nederland organiseert dit jaarlijkse grootse evenement in het weekend van 23 en 24 januari 2010 in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland.

Iedereen met een tuin of balkon kan meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling, zowel kinderen als volwassenen. In het weekend van 23 en 24 januari tel je een half uur lang, vanuit de luie stoel, alle vogels die voorbij komen. De resultaten lever je in op de website www.tuinvogeltelling.nl. Meedoen is niet alleen leuk maar ook belangrijk, want de ingestuurde gegevens worden gebruikt voor onderzoek.

Daarnaast wordt aan de hand van alle waarnemingen de ‘Nationale Tuinvogel Top tien 2010’ samengesteld. Hoe meer mensen meetellen, hoe meer inzicht de Vogelbescherming krijgt in de ontwikkelingen van aantallen en soorten vogels. En dat helpt voor een betere bescherming van vogels!

Het is niet nodig om alle vogels te kennen. Vogelbescherming helpt een handje met de speciale website www.tuinvogeltelling.nl. Hier vind je een online vogelgids waarin de verschillende soorten tuinvogels staan omschreven, met hun afbeelding en geluid. Op de website staan ook tips om de tuin zo vogelvriendelijk mogelijk te maken.

Het is slim om de vogels van tevoren alvast te lokken. Begin daarom een paar dagen vóór de telling op een vaste plek met voeren. Bovendien kunnen de diertjes ’s winters wel wat extra voer gebruiken. ’s Ochtends hebben vogels de meeste honger en zijn ze het actiefst. Het beste moment om vogels te voeren én te tellen dus.

Doe mee aan de Tuinvogeltelling op 23 en 24 januari