Doe mee met de jubileumeditie Nacht van de Nacht op zaterdag 25 oktober

11 september 2014

Doe mee met de jubileumeditie Nacht van de Nacht op zaterdag 25 oktober

In de nacht van zaterdag 25 oktober op zondag 26 oktober organiseren de Natuur en Milieufederaties voor de tiende keer de Nacht van de Nacht. Met deze jubileumeditie vragen de federaties nóg meer aandacht voor de duisternis in ons land. De Nacht van de Nacht trekt jaarlijks veel enthousiastelingen die wandelingen organiseren en daarbij de deelnemers laten zien hoe mooi de nacht is.

Ze vertellen wat lichtvervuiling doet met het (nacht)ritme van dier en mens of picknicken in het donker en kijken samen naar de sterrenhemel. Hoe meer bedrijven en gemeenten meedoen en hun onnodige verlichting doven, hoe beter. Het doven van grote lampen die kerken en gebouwen aanstralen spaart bovendien ook nog eens energie en geld.

De Milieufederatie Limburg wil met de tiende editie van de Nacht van de Nacht een stevig signaal afgeven. Want waar is het nog donker? Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt elk jaar drie tot zes procent lichter. Echte duisternis is er bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een prachtige sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van (nacht-)dieren en mensen verstoord. De Milieufederatie Limburg maakt zich daar zorgen over. Met de organisatie van de Nacht van de Nacht willen de Natuur en Milieufederaties duisternis in Nederland terugkrijgen en onnodige lichthinder en energieverspilling tegengaan.

Bewustwording is de eerste stap

Mensen bewust maken van de schade die de lichtvervuiling aanbrengt is een eerste stap. Dat is waarom vrijwilligers tal van activiteiten in heel Limburg organiseren tijdens de Nacht van de Nacht. Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Voor de meeste dieren is het een ramp. De meeste diersoorten in Nederland zijn ’s nachts actief en als de natuur om je heen opeens verlicht wordt, veranderen alle evenwichten. Opeens kan je prooi jou zien of ben je zelf zichtbaar.

Vorig jaar deden dertig organisaties mee aan de Nacht van de Nacht in Limburg. Het activiteitenaanbod was divers: een cursus nachtfotografie, nachtklimmen, sterren kijken, wandelen in de duisternis. Sommige activiteiten trokken meer dan 100 deelnemers. Diverse gemeenten en bedrijven doofden hun lichten en gaven zo het signaal af dat lichtvervuiling hun aandacht heeft.

Doe mee en meld je aan!

De Milieufederatie Limburg streeft in 2014 – het jubileumjaar – naar een extra donkere Nacht van de Nacht. Ze roept dan ook iedereen op om onnodige verlichting te doven in de nacht van 25 oktober. Kan het lichtplan van jouw gemeente of bedrijf beter én energiezuiniger? Wat kunt je als organisatie doen om je omgeving bewust te maken van lichtvervuiling? Organiseer zelf een nachtwandeling, een cursus nachtfotografie of een presentatie over nachtdieren! En is het nodig is om zo veel verlichting te laten branden of kan de verlichting eerder uit? Ook na 25 oktober? Meld jouw activiteit aan op de website van de Nacht van de Nacht, www.nachtvandenacht.nl. Gemeenten en bedrijven kunnen zich eveneens aanmelden op de website, bij licht uit bij. Meer informatie? Neem contact op met Lily van Onna van de Milieufederatie Limburg, telefoon 0475- 386410.

Doe mee met de jubileumeditie Nacht van de Nacht op zaterdag 25 oktober