Dubbel Duurzaam informatiebijeenkomst op 2 februari voor de woningeigenaren van Buchten

20 januari 2015

Dubbel Duurzaam informatiebijeenkomst op 2 februari voor de woningeigenaren van Buchten

De gemeente Sittard-Geleen is het project Dubbel Duurzaam gestart. Woningeigenaren in Sittard-Geleen krijgen advies op maat van speciaal opgeleide energie- en zorgcoaches over energie besparen in hun woning en/of over mogelijkheden om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Limburg en de Stichting Huiszorg.

Het project start in Buchten met een informatiebijeenkomst op maandag 2 februari in het sport- en recreatiecentrum Het Anker (Ankersweg 52). Aanvang 19.30 uur.

Hoe werkt het?

“Elke woningeigenaar in Buchten kan zich opgeven voor een scan van een zorgcoach of een energiecoach”, vertelt gemeentelijk projectmanager Rogier Dieteren. “Of allebei natuurlijk. Voor de eerste 500 aanmeldingen is een speciale prijs afgesproken van 25 euro per scan. Die speciale prijs is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Rabobank Westelijke Mijnstreek. Daarna is de prijs 35 euro per scan. De coaches komen bij de mensen thuis om de maatregelen en de kosten per situatie inzichtelijk te maken. De energiecoach let op energiebesparende maatregelen zoals isolatie, ventilatie, verwarming en verlichting. De zorgcoach bekijkt hoe men langer zelfstandig in huis kan wonen en adviseert over kleine en grote woningaanpassingen; van rookmelders, antislipmatten en handvaten in de badkamer tot bouwkundige oplossingen, zoals het vervangen van een bad door een makkelijke instapdouche. Zo krijgt de woningeigenaar inzicht in een passend pakket aan maatregelen, waar eventueel geld voor kan worden geleend. Dat advies wordt verwerkt in een helder rapport.”

Scherp geprijsd

Doordat er projectmatig wordt gewerkt kunnen deelnemers profiteren van scherpe prijzen voor de werkzaamheden. Kleinere maatregelen zoals spaarlampen, leidingisolatie of drempelhulpen worden aangebracht door de speciale Energieteams. Het aanbrengen gebeurt gratis, de materialen worden met 10% korting geleverd door Gamma Geleen Gardenz. Voor grotere werkzaamheden volgt, indien gewenst, een tweede bezoek van een adviseur. Deze bouwkundig adviseur beoordeelt de behoefte en de situatie nog eens definitief en zorgt voor een offerte van lokale gekwalificeerde bedrijven. Voor grotere duurzame woningaanpassingen op gebied van energie of zorg kan geld geleend worden. De gemeente stelt hiervoor 1 miljoen euro beschikbaar via een Duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Informatiebijeenkomst 2 februari in Buchten

Op maandagavond 2 februari is in het sport- en recreatiecentrum Het Anker, Ankersweg 52 in Buchten een informatiebijeenkomst voor het stadsdeel Buchten. De avond start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Wethouder Ruud Guyt van Sittard-Geleen zal aanwezig zijn. Hij is enthousiast over het project. “Dubbel Duurzaam verlaagt voor veel mensen de drempel voor goed advies over de juiste maatregelen. Dat levert langere zelfstandigheid op, een lagere energierekening en meer wooncomfort.”

Ook de lokale bedrijven profiteren door deelname aan het project. Verder zorgt het project voor extra werkgelegenheid. De coaches zijn werkzoekenden met een uitkering. Zij hebben voor hun adviserend werk vooraf een opleiding gekregen en doen tijdens het project ervaring op, waar ze nadien op de arbeidsmarkt van kunnen profiteren. Zo is het project extra dubbel duurzaam!
Wilt u een scan aanvragen? Kijk dan op www.sittard-geleen.nl/dubbelduurzaam

Dubbel Duurzaam is een project van de gemeente Sittard-Geleen, de Natuur en Milieufederatie Limburg en de Stichting Huiszorg.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Rabobank Westelijke Mijnstreek en de provincie Limburg.

Dubbel Duurzaam informatiebijeenkomst op 2 februari voor de woning eigenaren van Buchten