Duizenden deelnemers tweede Nacht van de Nacht

30 oktober 2006

Duizenden deelnemers tweede Nacht van de Nacht

Bijna 500 Limburgers namen afgelopen zaterdag deel aan de tweede Nacht van de Nacht. Op maar liefst 15 locaties vonden activiteiten plaats, gericht op het beleven van de duisternis. Zo trok een groep wandelaars in de buurt van Helden het bos in voor een nachtpicknick, kwam in Haelen een sterrenkundige op bezoek en vond er in Grevenbicht een GPS Nachtwandeling plaats.

Ook in Bunde, Cadier en Keer, Heerlen, Hoensbroek, Maastricht, Meerssen, Stein, Ubach over Worms, Ulestraten en Vaals trok men erop uit om te genieten van het nachtelijk duister. Écht donkere plekjes bleken echter maar moeilijk te vinden. Veel deelnemers waren verbaasd over de lichtheid van de nachtelijke hemel; ze hadden niet eerder stilgestaan bij het grote aantal lampen dat ’s nacht, ook in het buitengebied, brandt.

Het licht uit

Tijdens de Nacht van de Nacht deden 40 gemeenten in Nederland de lichten uit van meer dan 90 torens, kerken, molens, bruggen en monumenten. Deventer gaat zelfs permanent 18 van de 22 spots doven die gebouwen aanlichten. Ook bedrijven, sluizencomplexen en musea gingen in op de oproep van Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties om de lichten te doven. In Middelburg ging de skybeamer uit en in Groningen doofden de Gasunie en het Waterbedrijf hun lichten. Vijf gemeenten kondigden aan permanent lantaarns te dimmen of te doven. Met 21.039 lantaarnpalen besparen zij zo’n € 82.000,= per jaar. Helaas werken er nog geen Limburgse gemeenten mee aan dit initiatief.

Limburgs lelijkste lichte plek

Op 21 december a.s. wordt de Lelijkst verlichte plek van Nederland uitgeroepen. Kent u plekken in Limburg die lelijk, overdadig of onnodig zijn verlicht, geef deze dan door aan de Milieufederatie Limburg (0475-386410 of a.huijts@milieufederatielimburg.nl). Vermeld duidelijk de plaats en het adres van de lichtbron, de soort lichtbron (reclamemast, kas, parkeerplaats e.d.), waarom deze plek volgens u lelijk verlicht is en uw contactgegevens. Uw nominatie dingt automatisch mee voor de landelijke uitverkiezing (dit geldt alleen wanneer u ook een foto meestuurt). De nominaties moeten uiterlijk 1 december bij de Milieufederatie Limburg binnen zijn. Deelnemers maken kans op een diner voor twee en een aantal lichtpakketten.

Tags: