Energiebelastingverlaging voor postcoderoos actief

22 januari 2014

Energiebelastingverlaging voor postcoderoos actief

Ben je huurder, woon je in een beschermd stadsgezicht, is je dak niet geschikt of heb je een andere reden waarom je geen zonnepanelen op je eigen woning kunt plaatsen? En wil je toch je eigen duurzame energie opwekken? Dan hebben we voor jou goed nieuws.

Het Nationale Energie Akkoord maakt per 1 januari 2014 centrale duurzame energie opwekken mogelijk voor particulieren. Daarbij worden zonnepanelen op bijvoorbeeld het dak van een school, kantoor of loods gelegd. Je dient dan wel samen met andere particulieren een coöperatie te vormen, of deel uit te maken van een Verenigingen van Eigenaren (VVE).

Hoewel centraal opwekken van zonne-energie niet zo voordelig is als eigen zonnepanelen, kom je als lid van een energiecoöperatie of VVE in aanmerking voor een belastingkorting van 7,5 cent/kWh. Inclusief BTW gaat het om 9 cent (je bespaart ook de kale energieprijs aangezien die je zelf opwekt). Dit wordt verrekend met de persoonlijke energierekening van de leden voor eigen verbruik (maximaal 10.000 kWh per jaar). Dit wil zeggen dat je niet meer panelen moet neerleggen op een ‘vreemd dak’ dan dat je zelf verbruikt want dat vervalt de energiekorting. Jouw energieleverancier verrekent de belasting vervolgens met de Belastingdienst.

Er is nog wel één beperking. Als je met andere particulieren stroom wilt gaan opwekken op een vreemd dak dan moeten de leden wel allemaal in de postcoderoos wonen waar de productie-installatie (het dak met panelen) staat. De postcoderoos wil zeggen het postcodegebied met vier gelijke cijfers waar de zonne-energie installatie zich bevindt.oftewel de direct daaraan grenzende postcodegebieden.

Wil je meer weten of heb je plannen om een energiecoöperatie op te zetten, laat het de Milieufederatie Limburg weten. Bij de Milieufederatie is het servicepunt HIER opgewekt gehuisvest. Daar helpen ze je graag op weg. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jelle Vegt, tel. 0475 – 386410.