Extra geld van Postcode Loterij voor natuur en klimaat 

7 maart 2019

Extra geld van Postcode Loterij voor natuur en klimaat

De Postcode Loterij steunt dit jaar organisaties die werken aan het tegengaan van klimaatverandering en het beschermen en herstellen van natuur met ruim 51 miljoen euro extra. Dat maakte de Loterij bekend op het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré. De Natuur en Milieufederaties kunnen naast de vaste bijdrage van € 2,25 miljoen rekenen op een extra schenking van € 1,65 miljoen. De extra bijdrage wordt besteed aan de realisatie van tenminste twee Energietuinen, waarbij de grootschalige opwek van duurzame energie wordt gecombineerd met natuur en recreatie.

Extra geld van Postcode Loterij voor natuur en klimaat
Vlnr: Sonja Sars, netwerksecretaris, Postcode Loterij ambassadeur Caroline Tensen en Annie van de Pas, netwerkdirecteur (Roy Beusker Fotografie)

 

Het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace werden verrast met een extra bijdrage van 2 miljoen euro om het bedreigde Amazonegebied in Brazilië verder te kunnen beschermen. Urgenda kreeg een extra bijdrage van ruim 1,6 miljoen euro om klimaatzaken wereldwijd te ondersteunen. Ook onder meer Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging, FSC en Peace Parks Foundation kunnen rekenen op extra bijdragen.

Planeet onder druk

Dorine Manson, managing director Nationale Postcode Loterij: “De natuur op onze planeet staat onder grote druk door klimaatverandering en de aantasting van ecosystemen. De Postcode Loterij ondersteunt al jaren goede doelen organisaties die zich met hart en ziel inzetten voor een betere wereld. We zijn trots dat we een aantal van hen vandaag met extra donaties kunnen ondersteunen, dankzij onze trouwe deelnemers. Zij maken het verschil.”

Miljoenen uit Droomfonds versterken Noordzee- en Waddennatuur

Eerder deze maand werd bekend dat de Postcode Loterij 15 miljoen euro schenkt aan de Vogelbescherming en de Waddenvereniging voor het baanbrekende project ‘Holwerd aan Zee’, waar de Waddenzee met het Friese achterland wordt verbonden dankzij een opening in de dijk. Ook Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee kunnen rekenen op een schenking voor een uniek project: met 8,5 miljoen euro van de Loterij kunnen zij levende riffen creëren aan de voet van windmolens op zee. Een keerpunt voor de onderwaternatuur in deze windparken in onze Noordzee.

Geld naar onderwijs in conflictgebieden en vrije journalistiek

Naast de in het oog springende schenkingen op het gebied van natuur en klimaat verraste de Postcode Loterij tijdens het Goed Geld Gala ook organisaties die meisjeseducatie versterken. Gordon Brown, oud-premier van het Verenigd Koninkrijk, nam een cheque van ruim 3 miljoen euro voor kinderrechtenorganisatie Theirworld in ontvangst. Daarmee kan de organisatie de toegang tot onderwijs voor kinderen in conflictgebieden verbeteren. Ook maakte de Loterij een aantal bijzondere extra schenkingen bekend voor organisaties die werken aan het beschermen van mensenrechten en onderzoeksjournalistiek, zoals Bellingcat, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ, bekend van o.a. de Panama Papers) en Free Press Unlimited.

Recordschenking van ruim 370 miljoen voor mens en natuur

De schenkingen worden gedaan dankzij de 3 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. De helft van de inleg van deelnemers aan de Postcode Loterij gaat naar goede doelen op het gebied van mens en natuur. De 370,6 miljoen euro die de Postcode Loterij dit jaar doneert aan goede doelen is verdeeldover117 organisaties. In totaal heeft de loterij sinds 1989 ruim 5,8 miljard euro geschonken aanhonderdengoede doelenen maatschappelijke initiatieven.Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op dewebsite van de Postcode Loterij.

 

Tags: