George Clooney eregast op Postcode Loterij Goed Geld Gala

27 januari 2016

George Clooney eregast op Postcode Loterij Goed Geld Gala

Postcode Loterij keert recordbedrag van 328 miljoen euro uit aan goede doelen

Dat heeft de loterij op 26 januari bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

De recordschenking is mogelijk dankzij de 2,7 miljoen trouwe deelnemers: van ieder lot gaat de helft naar het goede doel. Meer dan 100 goede doelen hoorden op welk bedrag zij dit jaar kunnen rekenen. ,,Wij zijn ontzettend blij met de bijdrage van de Postcode Loterij voor ons werk aan een duurzaam en mooi Nederland”, aldus voorzitter Joris Hogenboom van De Natuur en Milieufederaties. ,,Hiermee kunnen wij veel mooie projecten realiseren. Deelnemers van de loterij bedankt!”

Overigens heeft de Postcode Loterij toegezegd de Natuur en Milieufederaties tot en met 2010 financieel te ondersteunen. Dankzij deze middelen worden onder meer landelijke projecten als de Nacht van de Nacht, Pluk van de Petteflet en de Big Jump georganiseerd.

Postcode Loterij-ambassadeur Humberto Tan interviewde eregast George Clooney op het podium over zijn stichting Not On Our Watch die zich inzet om onderbelichte mensenrechtenschendingen in de wereld te stoppen. George Clooney: ,,Ik geloof in het goede van de mens, ik ben een optimist. Nooit eerder zag ik zoiets als de Postcode Loterij. Het laat je met elkaar deelnemen en tegelijkertijd goed doen. Het feit dat ik hierbij betrokken ben, is een eer.”Not On Our Watch ontvangt voor een periode van drie jaar een schenking van 500.000 euro van de Postcode Loterij per jaar. Daarmee zal de organisatie netwerken blootleggen en ontmantelen die de gewapende conflicten in Afrika financieren en in stand houden.

Baanbrekende droomprojecten werkelijkheid

De Postcode Loterij onthulde op het gala twee grote schenkingen uit het Droomfonds: een voor War Child en een voor Amref Flying Doctors samen met PharmAccess. Het Droomfonds geeft goededoelenorganisaties de mogelijkheid een nieuw, moedig en baanbrekend project te realiseren.

Nieuwe begunstigden

Vijf nieuwe organisaties – LINDA.foundation, Not On Our Watch, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, Wakker Dier en Girls Not Brides – krijgen vanaf dit jaar een vaste jaarlijkse bijdrage van de Postcode Loterij. Daarnaast ontvangen 19 bestaande vaste begunstigden een extra donatie voor een bijzonder project. Zo ontvangt Natuurmonumenten een bedrag van 1.965.000 euro om veertig natuurgebieden verspreid over heel Nederland goed toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Elf organisaties ontvangen een eenmalige schenking, waaronder VluchtelingenWerk Nederland. Dankzij de donatie van 3.100.000 euro kunnen zij in Nederland zorgen voor extra begeleiding in asielzoekerscentra en hulp bij integratie.

postcodeloterij keert recordbedrag van 328 miljoen uit aan goede doelen
Vlnr. Sonja Sars (netwerksecretaris NMF), Michiel Verhoeven (managing director Nationale Postcode Loterij), Corinne Ellemeet (netwerkdirecteur NMF) en Joris Hoogenboom (voorzitter NMF). Foto: Roy Beusker