Heb jij schoon genoeg van kernenergie?

4 april 2011

Heb jij schoon genoeg van kernenergie?

Op zaterdag 16 april is er een grote landelijke manifestatie tegen (nieuwe) kerncentrales in Nederland onder het motto ‘Schoon genoeg van kernenergie’. Op initiatief van diverse milieuorganisaties en politieke partijen vindt die dag van 13.00 tot 16.00 uur een gevarieerd programma plaats op de Dam in Amsterdam.

Ondanks de nucleaire catastrofe in Japan en precies 25 jaar na de ramp in Tsjernobyl gaat het minderheidskabinet van VVD-CDA en PVV door met de plannen voor nieuwe kerncentrale(s) in Nederland. Binnenkort is er in de Tweede Kamer een debat over de bouw van nieuwe kerncentrales en aan de vooravond daarvan is een helder signaal vanuit de bevolking noodzakelijk. Kernenergie is onveilig, het is duur en het zadelt onze planeet liefst 240.000 jaar (!) op met levensgevaarlijk afval.

Nederland loopt in Europa hopeloos achter met de productie van duurzame energie. Daarin moet snel verandering komen, omdat investeren in echt duurzame energie (zon, wind, biomassa) kan voorkómen dat overal kerncentrales gebouwd worden. Er zijn nu al veel kerncentrales in Europa. De dichtsbijzijnde kerncentrale staat overigens 40 kilometer over de grens in het Belgische Tihange (Provincie Luik).

Wat kun je zelf doen?

  • Teken de petitie op de website: www.schoongenoegvankernenergie.nl
  • Download het actie-affiche en hang dit affiche bijvoorbeeld op je raam
  • Doe mee aan de manifestatie op de Dam in Amsterdam op 16 april tussen 13.00 uur en 16.00 uur

Vervoer naar Amsterdam

Greenpeace organiseert busvervoer naar Amsterdam vanaf Nijmegen, Venlo en Eindhoven. De kosten bedragen 5 euro. Je kunt je opgeven via de website van Greenpeace. GroenLinks wil bij voldoende animo ook een bus uit Zuid-Limburg laten vertrekken. Via de website van Greenpeace, www.tegenstroom.nl en www.schoongenoegvankernenergie.nl word je hierover op de hoogte gehouden. Met de trein naar Amsterdam kan natuurlijk ook. De beste vertrektijden zijn: om 10.00 uur vanuit Heerlen en Maastricht, om 10.13 uur vanuit Sittard en om 10.30 uur vanuit Roermond. Eventueel kun je in Eindhoven, Venlo of Nijmegen alsnog opstappen op busvervoer.

Heb jij schoon genoeg van kernenergie?
Kerncentrale in Tihange
Heb jij schoon genoeg van kernenergie?
Kerncentrales in Europa