Honderden bedrijven en overheden doen het licht uit

23 oktober 2007

Honderden bedrijven en overheden doen het licht uit

Eerbetoon aan de schoonheid van de donkere nacht.

Op 27 oktober gaat op een record aantal plekken in Nederland het licht uit. Markante gebouwen als de Euromast, Martinitoren, de Tweede Kamer en het Ministerie van VWS doven hun verlichting. Voor het eerst in de geschiedenis gaat verlichting uit bij alle twaalf IKEA vestigingen, het Eindhovense hoofdkantoor van Philips Nederland, tientallen locaties van de energiebedrijven ESSENT, ENECO en NUON en twee elektriciteitscentrales van Electrabel.

Bedrijven en overheden geven massaal gehoor aan de oproep van Natuur en Milieu en De Provinci-ale Milieufederaties om op 27 oktober het licht uit te doen. Daardoor wordt het ook langs de snel-wegen donkerder. Twee grote reclamemasten doen het licht uit en Rijkswaterstaat heeft toegezegd langs een aantal wegen de lichten te doven. En ruim negentig gemeenten, twee keer zoveel als vorig jaar, doven lichten van meer dan 170 gebouwen, torens en kerken. Texel zal die nacht het donkerste eiland van Nederland zijn. Openbare verlichting langs wegen en op het veerhaventerrein gaan uit. Van grote steden tot de waddeneilanden, iedereen is enthousiast. En nog elke dag komen er overheden bij die tijdens de Nacht van de Nacht de verlichting van torens, gemeentehuizen, provinciehuizen, kerken of gemeentelijke monumenten uitzetten. Bedrijven en overheden die de Nacht van de Nacht willen ondersteunen kunnen zich nog tot 26 oktober melden op www.nachtvandenacht.nl.

Steeds meer gemeenten ontwikkelen beleid om structureel zuiniger met licht om te gaan. Zo liet de gemeente Eindhoven vorige week weten dat in de lichtstad in de toekomst na elf uur ’s avonds reclame- en sierverlichting uit moet. De gemeente geeft hiermee gehoor aan de oproep hiertoe van Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties, inmiddels overgenomen door minster Cramer van VROM. En Groningen kondigde na de vorige Nacht van de Nacht aan meer dan tienduizend lantaarnpalen te vervangen door dimbare exemplaren.

Naast overheden doet voor het eerst ook een groot aantal bedrijven het licht uit tijdens de Nacht van de Nacht. Deze verbreding maakt van het evenement een steeds duidelijker eerbetoon aan de schoonheid van de donkere nacht. Zie voor een actueel overzicht van de deelnemende bedrijven http://www.laathetdonkerdonker.nl/VriendenVanDeNacht.aspx

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. En die verlichting neemt ieder jaar toe. Plekken waar het nog echt donker is, worden steeds zeldzamer en we verspillen zo ook energie. Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties organiseren daarom op 27 oktober de derde Nacht van de Nacht met veel ‘duistere’ activiteiten in het hele land. Zie voor meer informatie en actuele overzichten www.nachtvandenacht.nl.

 

Honderden bedrijven en overheden doen het licht uit

Tags: