Hoogland in Beek-Genhout beste klimaatstraat in Limburg

12 mei 2009

Hoogland in Beek-Genhout beste klimaatstraat in Limburg

Het Klimaatstraatfeest zit er bijna op en de winnaars zijn bekend. De energiebesparingscampagne nadert deze week zijn einde met de straatfeesten die op 16 mei overal in Nederland worden georganiseerd door de 500 winnende straten. De winnende straat in de provincie Limburg is Hoogland in Beek (Genhout).

In totaal hebben 3.282 straten uit heel Nederland meegedaan aan de competitie. In vijf maanden tijd – de wedstrijd ging op 1 oktober vorig jaar van start – organiseerden de deelnemende huishoudens maar liefst 5.709 acties waarmee door hen en hun buren gezamenlijk energie werd bespaard. De manieren om energie te besparen liepen zeer uiteen.

Sommige buren spraken af om de buitenverlichting uit te schakelen. Anderen gingen carpoolen of gebruikten samen één auto. Tientallen huishoudens hebben in de afgelopen maanden zonnepanelen aangeschaft en geïnstalleerd. In meer dan 50 woonhuizen werd het enkelglas vervangen door dubbelglas of is het huis grootschalig geïsoleerd.

Winnaar Limburg

Op 6 april jl. zijn de winnaars van de 500 beste Nederlandse klimaatstraten bekendgemaakt. Zij hebben inmiddels een feestpakket gekregen om een straatfeest te organiseren op zaterdag 16 mei. De winnaar in Limburg is Hoogland in Beek (Genhout). Deze straat staat op een 33ste plek op de ranglijst van de beste 500 klimaatstraten in Nederland. Ook Blijdestein in Sittard en Keizershof in Molenhoek scoren hoog en staan respectievelijk op de 35ste en 48ste plek.

Op zaterdagmiddag 16 mei (om 15.00 uur) worden de winnaars gehuldigd in aanwezigheid van het gezicht van het Limburgse Klimaatstraatfeest Thijs Zeelen (weerman L1) en de wethouder van milieu, Jan Bijen (gemeente Beek). De winnaars hebben het feestpakket al gekregen (straatversiering, cadeaubonnen voor spijs en drank), ook krijgen ze een nieuw straatnaambord overhandigd en verder zijn er nog presentjes die namens de Milieufederatie Limburg worden uitgedeeld, onder meer een jaarabonnement op het tijdschrift Limburgs Milieu. Locatie is uiteraard Hoogland in Beek-Genhout.

Winnaar Nederland

Grote winnaar in Nederland werd de Gironde in Leusden (Utrecht), de Houtdreef in Varsseveld is nummer 2 en de Tiendschuurstraat uit Zwolle nummer 3. De eindstrijd was nog heel spannend. De Houtdreef uit Varsseveld was de Gironde eind maart voorbijgestreefd, waarna beide straten met man en macht streden om de koppositie. Naast honderden kleinere acties hadden de twee topstraten bovendien een grote slotactie voorbereid, waarvoor ze elk een record van 20.000 klimaatpunten toegekend kregen: de Gironde wist door het realiseren van HR++ glas voor 10 huishoudens in de eigen straat de koppositie terug te winnen en met 19.622 punten verschil, het landelijke klassement te winnen. In totaal sprokkelden de enthousiaste bewoners van de Gironde 481.037 klimaatpunten bij elkaar. De klimaatburen van de Gironde krijgen daarom op 16 mei het ‘superstraatfeest’, met onder meer een optreden van Nick & Simon.

Een warm dankwoord gaat naar alle 3.287 klimaatstraten in Nederland, die gezamenlijk bijna 10.000 burenacties bedachten, waarvan grofweg de helft al tijdens de campagne is uitgevoerd. Tezamen creëerden zij een nieuwe groene beweging. Dit nieuwe netwerk van betrokken burgers en bewuste consumenten is van onschatbare waarde voor de toekomst!

Samenwerking

Het Nationale Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER Klimaatcampagne, de campagne van de 40 grootste goede doelen van Nederland die zich zorgen maken over klimaatverandering. Aan de Nationale Klimaatstraatfeestcampagne werken samen: de HIER klimaatcampagne, De Provinciale Milieufederaties, het Klimaatverbond, Stichting Meer met Minder, SenterNovem, de Woonbond, Buurtlink en MilieuCentraal.

Genhout beste klimaatstraat in Limburg