In Memoriam Hub Bemelmans 1945 – 2008

29 april 2008

In Memoriam Hub Bemelmans 1945 – 2008

Hub Bemelmans – jarenlang het boegbeeld van de Milieufederatie Limburg – is in de vroege ochtend van 29 april overleden. Hij was al enkele jaren ernstig ziek. Bemelmans was een bevlogen actievoerder met een groot hart voor het milieu.

Hub Bemelmans werd in augustus 1987 woordvoerder van de Stichting Milieufederatie Limburg. In die hoedanigheid maakte hij jarenlang het blad Limburgs Milieu. Daarvoor was hij zes jaar lang bestuurslid bij de federatie namens het mede door hem opgerichte Graetheidecomité. In februari 2005 ging hij met de VUT.

Bemelmans, mijnwerkerszoon uit Nuth, ging op jonge leeftijd sociologie studeren in Nijmegen. Na zijn studie deed hij twee jaar vormingswerk voor jonge volwassenen, maar dat hield hij al snel voor gezien. Vervolgens ging hij in Roermond voor de klas staan (Bisschoppelijk College) om er maatschappijleer te doceren. Zaken die aan de orde kwamen, waren onder meer verkiezingen, de betekenis van pers en democratie, milieuverontreiniging en kruisraketten. Het lesgeven bleek uiteindelijk toch niet zijn ding.

Ruim daarvoor was Bemelmans ook al politiek betrokken geraakt. In 1974 werd hij gemeenteraadslid in Sittard voor de PPR, de Politieke Partij Radicalen. Dat bleef hij tot 1991, zij het dat de fractie inmiddels was omgedoopt in Progressief Sittard en later in GroenLinks. In zijn bevlogenheid voor het milieu leerde hij zanger/schrijver en theatermaker Herman Veugelers kennen. De kennismaking groeide uit tot een hechte vriendschap, die duurde tot aan het overlijden van Veugelers in 2000. Speciaal voor de Milieufederatie maakte Veugelers ooit het album ‘Gaape Taege Eine Bakoave’. In het nummer ‘Tuug’ op deze LP verwijst hij naar Bemelmans, die hem eens had verteld over een gemeenteraadszitting: “En este doa het dient van denks, dan biste gauw gevieerlek links”.

Zijn baan van woordvoerder bij de Milieufederatie sloot prima aan bij zijn opleiding en interesses. Hier kon hij echt zijn ei kwijt. De werkzaamheden bevielen hem goed en hij had veel plezier in het schrijven voor het Limburgs Milieu. Zijn bewogenheid en maatschappelijke betrokkenheid beperkten zich overigens niet tot Limburg. Via een goede vriend, pater Jan Brinkhof, maakte hij kennis met krottenwijken in Lima (Zuid-Amerika). Hij constateerde met eigen ogen waar het al in zijn afstudeerscriptie op de universiteit over ging: de trek van het platteland naar de steden in ontwikkelingslanden, met de bekende funeste gevolgen. Concrete steun was zijn reactie. In Sittard werd de Stichting Sittard Rosa-Lima opgericht. Deze stichting financiert de ombouw van primitieve krotten tot stenen gebouwtjes die als volkskeuken, leslokalen en Eerste Hulp posten dienst doen.

De begrafenis van de ‘actievoerder met de pen’ vindt plaats op zaterdag 3 mei om 11.00 uur met een bijeenkomst in het Fortunato congrescentrum, Milaanstraat 120 te Sittard (onder het Fortuna stadion).

In Memoriam Hub Bemelmans

Tags: