Internationale erkenning voor Weert als Groenste Stad van Europa

29 november 2013

Internationale erkenning voor Weert als Groenste Stad van Europa

Felicitaties voor de gemeente Weert! In Nieuwpoort (België) is vrijdag 27 september 2013 bekendgemaakt dat de gemeente Weert zich Groenste stad van Europa mag noemen. Weert behaalde een gouden score bij de internationale competitie Entente Florale in de categorie Steden. In 2012 werd Weert Groenste Stad van Nederland en plaatste zich daarmee voor de Europese competitie. Daaraan deden ook tien andere Europese steden mee, waaronder Kufstein (Oostenrijk), Birmingham (GB), Zagreb (Kroatië), Sint Niklaas (B) en Dresden (D).

Burgemeester Jos Heijmans nam de prijs in ontvangst: “Dit is goud voor de samenwerking tussen inwoners, partners en gemeente. We mogen zeer trots zijn op onze mooie, groene stad. Ik nodig heel Europa van harte uit om dit met eigen ogen te zien en de Groenste Stad te bezoeken!”

Lovend juryrapport over Weert

De jury van de Entente Florale heeft waardering voor het hoge niveau van de inrichting en het beheer van het openbaar gebied. Ze geeft een grote plus voor de stad in samenhang met haar historische omgeving, de gebruikte materialen en de aandacht voor het hergebruiken van oude structuren. De jury was bijzonder onder de indruk van het educatieve Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man. Bovendien roemt de jury de goede samenwerking met vrijwilligers en hun grote inzet en betrokkenheid. Bijzonder is volgens de jury het voortuinen-programma dat de sociale samenhang in buurten verbetert. Ook was de jury zeer onder de indruk van het aantal bomen, waaronder 35.000 waardevolle bomen. Verder is de biodiversiteit excellent, zo geeft de jury aan, met een goede benadering in aanpak en bevordering. En er was grote waardering voor het grensoverschrijdende natuurgebied Kempen~Broek (NL-BE) evenals het werk van Stichting Ark.

Promotiefilm

De gemeente Weert wil iedereen laten weten dat ze is verkozen tot Groenste Stad van Europa. Het maakt eigen inwoners trots, kan extra bezoekers en recreanten aantrekken en mogelijk zelfs mensen interesseren hier te gaan wonen of werken. Daarom is er een filmpje gelanceerd met uitleg over het winnen van de prijs.

Naast het gelanceerde filmpje worden alle singels in Weert aangekleed met groene banieren. Bovendien gaat Weert ook met echte groene aankleding aan de slag zoals ‘hanging baskets’ in de binnenstad. Ook wordt eind november op De Oude Schut gestart met een proef om het plein aan te kleden met planten en bomen.

Internationale erkenning voor Weert als Groenste Stad van Europa