Klimaatfilmcyclus Limburg 2015

29 september 2015

Klimaatfilmcyclus Limburg 2015

In de aanloop naar de klimaatconferentie in december in Parijs, organiseren Lumière Maastricht, ECI Cultuurfabriek Roermond, De Nieuwe Scene Venlo en WeertEnergie een unieke Klimaatfilmcyclus op vier locaties in Limburg.

Wat is er aan de hand met het klimaat? Waarom laat effectief wereldwijd ingrijpen zo lang op zich wachten? En hoe kan de mens zijn steentje bijdragen om klimaatverandering te beperken? In een combinatie van bijzonder actuele films en presentaties van voorname klimaatspecialisten staan deze vragen centraal. De voorstellingen starten om 19:30 uur. Het programma van presentatie en film duurt maximaal 3 uur. Een ticket kost 8 euro. Reductie is alleen mogelijk volgens de vastgestelde reductietarieven van de vertoners. Je kunt kijken naar de volgende films:

Chasing Ice

Jeff Orlowski | VS, 2012 | Eng. gesproken, niet ondertiteld | 75 min.

De verbluffende documentaire CHASING ICE brengt met behulp van time-lapse technologie de krimpende ijskappen in beeld. In het voorjaar van 2005 trekt National Geographic-fotograaf James Balog naar het Noordpoolgebied. Zijn opdracht: de gevolgen van klimaatverandering in beeld brengen. Balog is op dat moment een klimaatscepticus, maar hij wordt volledig verrast tijdens zijn reis naar IJsland. Samen met een groep jonge avonturiers begint Balog vervolgens aan de ‘Extreme Ice Survey’, een levensgevaarlijke expeditie waarbij Balogs team in Alaska, Montana, Groenland en IJsland camera’s installeert. Deze camera’s maken meerdere keren per dag een opname. Met behulp van time-lapse technologie is het vervolgens mogelijk om jaren te comprimeren tot seconden, en zo zien we eeuwenoude ijslandschappen voor onze ogen veranderen.

Ice and the Sky (La glace et le ciel) | AVANT-PREMIÈRE!

Luc Jacquet | FR, 2015 | Fra. gesproken, Ned. ondertiteld | 89 min.

De Oscarwinnende filmmaker Luc Jacquet (March of the Penguins) brengt het avontuur van de wetenschapper Claude Lorius in beeld, die in 1957 voor het eerst inscheepte om het ijs van Antarctica te gaan bestuderen. De film is het verhaal van een bijzonder leven gewijd aan de wetenschap. Lorius onthult met zijn onderzoek lang bewaarde geheimen van ons klimaat die eeuwenlang diep opgeborgen lagen in het Antarctische ijs. Door middel van diepe ijsboringen toont hij aan dat het klimaat op onze planeet gekenmerkt werd door lange koude en warme perioden. Maar zijn conclusies bevestigden ook het bange vermoeden van vele klimatologen dat de recente opwarming van de aarde niet een gewone temperatuurschommeling is maar veroorzaakt wordt door de mens. De prachtige beelden van het ongerepte ijslandschap van Antarctica gecombineerd met archiefbeelden van de wetenschappelijke pionier Claude Lorius zelf maken ICE AND THE SKY tot een bijzondere cinematografische ervaring en een belangrijke film die gezien moet worden.

Merchants of Doubt

Robert Kenner | VS, 2014 | Eng. gesproken, Ned. ondertiteld | 96 min.

In de satirische documentaire MERCHANTS OF DOUBT onderzoekt Robert Kenner (FOOD, INC.) de schimmige wereld van zogenaamde deskundigen en andere ‘professionele’ sceptici die door bedrijven worden ingehuurd om hun licht over een bepaald controversieel onderwerp te laten schijnen. Het wordt veelzeggend de ‘doubt industrie’ genoemd; de wereld van wetenschappers die zich laten betalen om verwarring te zaaien over de gezondheidsrisico’s van sigaretten, chemisch afval of de klimaatproblematiek. Regisseur Robert Kenner laat zien hoe deze industrie opgang maakte in de jaren vijftig, toen tabaksfabrikanten de perceptie aanvochten dat sigaretten schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. De succesformule van destijds wordt nu hergebruikt door klimaatsceptici die gefinancierd worden door grote bedrijven en denktanks om het bestaan van de klimaatverandering te ontkennen en te verhinderen dat er milieumaatregelen worden genomen. Wie zijn deze handelaars in twijfel? Worden ze gedreven door ideologie, geld, of door beiden?

This Changes Everything

Avi Lewis | VS, CA, 2015 | Eng. gesproken, Ned. ondertiteld | 89 min.

Documentaire gebaseerd op de gelijknamige non-fictie bestseller van Naomi Klein (in Nederland uitgebracht onder de alternatieve titel NO TIME). Klein betoogt dat klimaatverandering een crisis is die als katalysator kan werken voor ingrijpende sociale en economische hervormingen.THIS CHANGES EVERYTHING neemt je mee naar de frontlinie van de klimaatverandering. In de Indiase deelstaat Andhra Pradesh komt de bevolking in opstand tegen de komst van een kolencentrale. In het Canadese Alberta Tar Sands dreigt door de ontginning van olie een natuurramp. Twee geitenhouders uit Montana vormen samen met een groep Noordelijke Cheyennes een front tegen het winnen van fossiele brandstoffen in het Powder River Basin. Deze verhalen over de menselijke strijd tegen de economische belangen van grote energiebedrijven worden van commentaar voorzien door Naomi Klein. Zij hoopt op een massale volksbeweging die de klimaatcrisis aangrijpt om eindelijk werk een radicale hervorming van ons kapitalistische economische systeem te bewerkstelligen.

De sprekers

De films worden, met uitzondering van de voorstellingen in NMC De IJzeren Man, voorafgegaan door een presentatie die aansluit bij het thema van de film. De sprekers zijn:

Peter Loomans – Do 22 oktober
ECI Cultuurfabriek ROERMOND
Peter Loomans is chemisch technoloog en op zeer uiteenlopende manieren bezig met fossiele brandstoffen en klimaatverandering. Hij is actief binnen een scala duurzaamheid en klimaat gerelateerde organisaties, zowel op landelijk niveau als lokaal (RoerOmEnergie en Transition Town Roermond)

Pieter Boussemaere – Do 29 oktober
ECI Cultuurfabriek ROERMOND
Auteur en historicus Pieter Boussemaere doceert prehistorie en wereld- & klimaatgeschiedenis aan de Vives Hogeschool, afd. Brugge. Daar ontdekte hij dat de klimaatkennis bij onze jongeren en toekomstige leerkrachten, ondanks de vele media-aandacht, bedroevend laag en zelfs veelal foutief is. Zijn boek ‘Eerste hulp bij klimaatverwarring. Waarom de opwarming van de aarde veel meer is dan een milieuprobleem (Davidsfonds, 2015)’, speelt daar op in. Het geeft een overzicht van de klimaatomstandigheden in heden, verleden en toekomst, met als rode draad het verhaal achter de ontdekking van het probleem, de controverse errond en de duizelingwekkende belangen waarin het verstrikt raakte. Pieter Boussemaere is al jaren een veel gevraagd spreker.

Yvo de Boer – Vr 6 november
ECI Cultuurfabriek ROERMOND
Yvo De Boer maakte tussen 2006 en 2010 als secretaris van de VN klimaatconferenties de internationale onderhandelingen van nabij mee. Hij zal spreken over wat wij als gewone burgers kunnen doen om klimaatverandering te beperken.

Maud Huynen – Ma 9 november
Lumière MAASTRICHT
Maud Huynen is onderzoeker bij ICIS in Maastricht die zich bezig houdt met de gevolgen van klimaatverandering voor onze gezondheid. Zij zal spreken over de wetenschappelijke achtergrond van klimaatverandering.

Bart Strengers – Ma 16 november
Lumière MAASTRICHT
Bart Strengers is sinds 1996 onderzoeker klimaat en biomassa bij het Planbureau voor de Leefomgeving en houdt zich bezig met het ‘klimaatdebat’.

Liz Main – Ma 30 november
Lumière MAASTRICHT
Liz Main is al ruim 2 jaar actief betrokken bij de protesten tegen gaswinning in Groningen. Ze houdt zich bezig met een scala aan activiteiten, van directe actie tot voorlichting aan bewoners/geïnteresseerden. Hiervoor werkt ze intensief samen met lokale en landelijke milieuorganisaties en netwerken met als gezamenlijk doel de gaswinning zo snel mogelijk te beëindigen.

Pim Martens – Di 20 oktober
De Nieuwe Scene VENLO
Als hoogleraar Duurzame Ontwikkeling is Pim Martens betrokken bij de Universiteit Maastricht en diverse andere onderwijsinstellingen. Daarnaast is hij ook oprichter van AnimalWise, een ‘wetenschapsactivistische denk-en-doe tank’ gericht op duurzame mens-dier relaties. In zijn presentatie over klimaatverandering komt deze relatie ongetwijfeld aan bod.

Jan Paul van Soest – Di 17 november
De Nieuwe Scene VENLO
Jan Paul van Soest is een bekende adviseur, initiator en denker/schrijver op het gebied van duurzaamheid. In 2014 publiceerde hij het spraakmakende boek ‘De Twijfelbrigade’, waarin hij niet alleen de achtergronden van de klimaatscepsis analyseert, maar ook beschrijft hoe partijen voor eigen gewin het publieke debat naar hun hand proberen te zetten.

Peter Loomans – Di 24 november
De Nieuwe Scene VENLO
Peter Loomans is chemisch technoloog en op zeer uiteenlopende manieren bezig met fossiele brandstoffen en klimaatverandering. Hij is actief binnen een scala duurzaamheid en klimaat gerelateerde organisaties, zowel op landelijk niveau als lokaal (RoerOmEnergie en Transition Town Roermond)

Jules Hinssen – Di 8 december
De Nieuwe Scene VENLO
Jules Hinssen is medeoprichter van Samenstroom, de lokale Venlose Energiecoöperatie. Van, voor en door inwoners. De missie is om mensen te helpen met duurzamere energievoorziening. Concreet? ‘Geef de wind aan de burgers’, de realisatie van Windmolens op Greenport Venlo. Meer info: www.samen-stroom.nlDaarnaast is Jules Hinssen coördinator duurzaamheid bij Fontys Hogeschool.

Liset Meddens – Di 8 december
De Nieuwe Scene VENLO
Liset Meddens is een van de oprichters van Fossielvrij NL, de beweging die in Nederland publieke instellingen zo ver wil krijgen investeringen in fossiele brandstoffen af te stoten. De beweging is overgewaaid uit het buitenland, vooral de VS, en richt zich vooral op universiteiten, gemeenten, kerken en pensioenfondsen. In Nederland ligt vooral pensioenfonds ABP onder vuur om beleggingen te gaan vergroenen.

Klimaatfilm bezocht?

Krijg 10 euro korting op de WakaWaka Power+. WakaWaka (‘helder licht’ in Swahili) maakt ’s werelds meest efficiënte lampen en opladers op zonne-energie, bedoeld voor mensen die geen toegang hebben tot veilig licht en elektriciteit. Levensreddende producten in ontwikkelingslanden, maar ook ontzettend handig op vakantie, bij pech onderweg of gewoon als de batterij van je telefoon leeg is. Koop in Nederland een WakaWaka en doneer automatisch een WakaWaka aan iemand in nood. Buy one = give one! Met de unieke kortingscode KLIMAAT-15 kun je een WakaWaka Power+ met 10 euro korting aanschaffen. Op www.waka-waka.com kun je er een bestellen.

De Klimaatparade in Amsterdam

Op zondag 29 november – de dag voor de start van de Klimaattop in Parijs – zal in Amsterdam de Klimaatparade plaatsvinden: een bonte stoet van groepen, praalwagens en muziek waarmee duidelijk gemaakt wordt dat Nederland klaar is voor verandering naar een duurzame samenleving. Meedoen? Meld je aan via www.klimaatparade.nl.

Internationale Klimaatmars in Parijs!

Op 11 en 12 december organiseert Milieudefensie een busreis naar de Klimaattop in Parijs. Je neemt deel aan twee bijzondere evenementen: de menselijke keten op vrijdag en de grote klimaatmars op zaterdag 12 december. Voor 60 euro kun je mee vanuit Maastricht. Info en aanmelden: www.milieudefensie.nl.

Filmcyclus Klimaat is een samenwerking van: ECI Cultuurfabriek Roermond, Lumière Maastricht, De Nieuwe Scene Venlo, Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man Weert en WakaWaka.

Klimaatfilmcyclus Limburg 2015